Снимка: istock
Диетата и храненето трябва да бъдат индивидуално определени. Това е възможно най-добрият и правилен подход, който може да подобри здравословното състояние, не само фигурата. Тялото на всеки човек реагира по различен начин на определени храни, така че е трудно да се каже коя диета или кой начин на хранене е най-полезен или правилен.
Храни, оказващи влияние върху щитовидната жлеза
Случаят е особено специален при хора, когато се отнася до здравето и състоянието на щитовидната жлеза. Някои групи храни се считат за възпалителни, тоест предизвикващи възпалителна реакция от страна на организма, атакуваща функционалните тъкани на щитовидната жлеза и повишаващи антителата срещу нея при наличие на автоимунно заболяване. От друга страна, има и храни, считани за противовъзпалителни.
Как да разпознаем алергията към ядки
Такава храна с противовъзпалителен ефект е бразилският орех.
Бразилският орех е изключително полезен не само за страдащи от заболявания на щитовидната жлеза, но и за всички. Той е много богат на селен – минерал, важен за функциите на щитовидната жлеза. Селенът участва в преобразуването на свободните тиреоидни хормони в кръвта и превръщането им в активни такива, за да се подпомогне работата на жлезата.
В него се съдържат мощни антиоксиданти, които подпомагат неутрализирането на свободните радикали, причиняващи допълнително увреждане на тъканите и възпаления в тях. Оксидативният стрес е силен фактор във възпалителните процеси и неутрализирането му може да допринесе за овладяване на редица проблеми.
Селен за силен имунитет и още ползи за здравето
Въпреки че е изключително полезен, с бразилския орех трябва да се внимава. Не бихте искали да изядете повече от два на ден, защото тези ядки са много калорични. Само в 100 г бразилски орехи се съдържат около 700 калории, което е повече от една стандартна порция храна. Бразилският орех е толкова вкусен, че с него е лесно да се прекали неволно. Имайте предвид калорийния товар, който тази ядка има, за да не създадете предпоставки за напълняване или нарушаване на хранителния ви режим.
Като най-добър източник на селен, бразилският орех е полезен не само за страдащите от заболявания на щитовидната жлеза, но и за всички останали заради антиоксидантите и останалите витамини и минерали в състава на тази прекрасна ядка.
Всички ползи, които носи бразилският орех обаче, се съдържат в количеството. Затова и не трябва да се злоупотребява с консумацията му. Повече от две ядки на ден може да имат обратния ефект, особено що се отнася до селена.
Препоръчителната дневна доза селен за възрастни е около 55 микрограма. Само един средно голям бразилски орех съдържа приблизително между 68 и 91 микрограма селен. Ето защо, ако изядете много ядки бразилски орех това не само ще ви претовари с калории, мазнини и растителни протеини, но и ще достави на организма значително повече селен от необходимото.
Колко време трябва да накисваме ядките и семената във вода?
Високите нива на селен имат своите странични ефекти и понякога могат да се окажат опасни за здравето. Симптомите на предозиране със селен могат да включват обриви, замаяност, гадене, особено ако консумирате и други богати на селен храни, като сардини, слънчогледово семе, риба тон.
В някои случаи по-малко наистина е по-добре. Не трябва да се прави грешката да се злоупотребява с храна само защото тя е полезна и е източник на ценни вещества. Количеството също трябва да се взима под внимание.