Защо сардините са толкова полезни?

Малките риби са богати на омега-3, витамин и минерали

24.05.2021г. / 05 13ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Когато се заговори за омега-3 мастни киселини и полезните свойства на рибата, в повечето случаи се сещаме за все по-популярната сьомга. Тя обаче далеч не е единствената риба, която е богат източник на полезни мазнини. Сардините са друг вид риба, изключително добър източник на омега-3, която трябва по-често да присъства в менюто ви.

Опасна ли е консумацията на сурова риба?

Сардините са от семейството на херингата. Месото им е розово и мазно. Невероятен източник са на полезни и незаменими мазнини, пише Healthline. Тези мастни киселини е добре да присъстват в хранителния режим, тъй като са ценни за функциите на сърдечносъдовата система. Те имат противовъзпалителни свойства, които могат да намалят риска от сърдечносъдови заболявания, могат да съдействат за понижаване на кръвното налягане и холестерола, както и да намалят риска от възникване на ракови заболявания. Омега-3 са важни и в регулирането на кръвосъсирването, като понижават риска от образуване на съсиреци (тромби).

Как рибата влияе на отслабването?

Сардините са богати не само на омега-3, но и на още много ценни витамини и минерали. Те са източник на витамин В12, витамин D, желязо, калий, цинк, ниацин (витамин В3), фосфор, магнезий, калций.

Сардините съдържат невероятно полезен чист протеин, който не само ще ви засити, но и няма да застраши здравословното ви състояние, както би го направило тлъстото животинско месо, ако присъства често и в големи количества в менюто ви. Рибният протеин съдейства за изграждането на добра мускулатура и не повишава холестерола.

Грешки, които допускаме при готвене на сьомга

Друг плюс, който сардините имат, е че те се улавят в природата, а не се отглеждат в рибни ферми, което прави месото им наистина полезно и чисто. Те са от рибите с най-ниско съдържание на живак, според клиника Кливланд. Това ги прави подходящи за консумация от бременни и кърмещи жени.

Сардините имат силен вкус, който може да бъде успешно допълнен от пресни салати, авокадо, зеленолистни зеленчуци, ориз, картофи. Подсилете вкусовите качества на тази риба с прясно изцеден лимон и се насладете на изобилието от хранителни вещества, които носи на организма.

Топ 10 храни за мозъка

Коментирай