Снимка: istock
Ако се замислите, ние се храним в цветове. Червени, жълти, зелени, оранжеви, сини и лилави храни, представени от различни видове меса, млечни продукти, ядки, плодове и зеленчуци. Изобилие от важни хранителни елементи за нашето здраве, сред които и антиоксиданти, които противодействат на свободните радикали.
За червените храни се смята, че са важни за здравето на сърцето, храносмилателния тракт, кожата, зрението.
Топ 5 здравословни подправки и как да ги използвате
Оранжевият цвят представлява изобилие от сила и живот, а храните обагрени в него благоприятстват имунната, сърдечносъдовата система, здравето на мозъка, очите. Останалите цветни храни също носят ползи за тези системи и органи, спомагайки и за намаляване възпалението в тялото, подобряване на метаболизма, детоксикирането. Това обаче, което ги прави наистина специални са антиоксидантите, които спомагат за намаляване вредите от свободните радикали.
Някои състояния, причинени от свободните радикали, включват:
Вижте кои са едни от най-важните антиоксиданти и как да си ги набавите.
Алиеви серни съединения – съдържат се в праз, лук и чесън.
Антоцианини – набавяме си ги чрез консумацията на патладжан, грозде и плодове.
Бета-каротин – тиква, манго, кайсии, моркови, спанак и магданоз.
Катехини – съдържат се в червеното вино и чая.
Любимите 8: Най-важните витамини и минерали за женското здраве
Мед – важен минерал и антиоксидант, който се съдържа в морски дарове, месо, мляко и ядки.
Криптоксантини – храни, богати на тях са червени чушки, папая, тиква и манго.
Флавоноиди – набавяме си ги, консумирайки зелен и други видове чай, цитрусови плодове, червено вино, лук и ябълки.
Изофлавоноиди – соя, тофу, леща, грах и мляко.
Лигнани – съдържат се в сусам, пълнозърнести храни и зеленчуци.
Лутеин – зелени листни зеленчуци като спанак, рукола, броколи, зеле кейл, тиквички, ряпа.
Ликопен – домати, розов грейпфрут, диня, пъпеш, папая.
Здравословни храни, които дават повече енергия
Манган – морски дарове, месо, мляко, ядки, куркума, джинджифил.
Полифеноли – мащерка, риган, чай, ябълки, червен лук, кафе, портокали.
Селен – морски дарове, орехи, бразилски орех, месо и пълнозърнести храни.
Витамин А – съдържа се в добри количества в черен дроб, сладки картофи, моркови, мляко и яйца.
Витамин С - цитруси, касис, киви, манго, броколи, спанак, ягоди.
Витамин Е - авокадо, ядки, семена и пълнозърнести храни, риба.
Цинк – морски дарове, месо, мляко и ядки.