Тиквата неизменно присъства на трапезата на българите от есента та чак до пролетта – печена, варена, тиквеник ...
Родина на тиквата е Америка и Азия. Плодовете й са много разнообразни по форма и окраска. Повърхността им е гладка, мрежовидно напукана, с брадавици или сегменти. Месестата част, в зависимост от сорта има специфичен оранжев цвят, дебелина и консистенция. Съхранява се лесно през цялата зима.
Тиквата е богата на хранителни вещества, надвишава картофите. Съдържанието й на каротин е по-голямо от това на морковите. Тиквата има и лечебно действие – печена или варена се използва при бъбречни или сърдечни заболявания, при заболявания на черния дроб. Високото съдържание на калий е полезно при повишено кръвно налягане, а съдържанието на желязо и манган е от полза при малокръвие.