Снимка: istock
Маслините са много полезни. Те са изпълнени с антиоксиданти, витамини и минерали, от които тялото ни се нуждае. Не съдържат много калории, което ги прави подходящи за всякакъв тип диети. Имат богато наличие на фибри, от които се нуждаят както червата, така и имунната система.
Основателни причини да ядем повече маслини
Маслините съдържат и омега-3 мастни киселини, които се съдържат в особено голяма концентрация в пресния студено пресован зехтин. Храните с висока концентрация на тези мазнини се считат за изключително полезни за сърдечносъдовото, метаболитното здраве и здравето на нервната система.
Според healthline.com, антиоксидантите и омега-3 мастните киселини в маслините могат да допринесат в превенцията на някои видове рак, на някои хронични и дегенеративни заболявания, свързани с хронични възпаления в тъканите.
4 здравословни причини да ядете повече маслини всеки ден
Всички тези ползи от маслините дават усещането, че можем да ядем колкото си искаме от тях. Това обаче не е точно така.
Какви са потенциалните опасности от маслините?
Както с всяка полезна храна, така и с маслините не трябва да се прекалява по една причина, за която вероятно повечето от вас забравят – богатото наличие на сол в маслините.
Наситеността на сол в маслините се дължи на саламурата и маринатата, в която най-често се предлагат. Рядко ще откриете напълно сурови и натурални маслини на пазара. За да са добре овкусени и за да са по-дълготрайни, маслините се обработват с маринати и саламури, които са изключително наситени с натриева сол.
Защо трябва да ядем повече маслини?
Според Web MD, съдържанието на сол в маслините е шокиращо голямо. Само една зелена маслина съдържа около 110 мг натрий. Това количество може да не звучи много, но ако изядете повече маслини, общият прием на сол в комбинация с всички останали храни, които консумирате през деня, става твърде много за организма.
Web MD посочва, че препоръчителният прием на натрий за възрастен на ден е около 2300 мг. Eatingwell.com прави сравнителен анализ на тези данни и открива, че само две или три черни маслини са достатъчни, за да съставят около 5% от препоръчителния дневен прием на сол за възрастен. Когато добавите и останалите храни, богати на сол или овкусени със сол, които консумирате се оказва, че неусетно надскачате препоръчителните стойности.
5 причини да ядете маслини всеки ден
Прекомерната консумация на сол се свързва с повишен риск от сърдечносъдови заболявания, високо кръвно налягане, бъбречни заболявания, метаболитни смущения, главоболие.
По тези причини е важно да следим не само калориите и вида храни, които приемаме, но и начините, по които те са обработени. Така можем да избегнем пренасищането с потенциално опасни елементи от храната, макар тя да е иначе здравословна.