Храни за поддържане на здрави черва

Важни за полезните бактерии в чревната флора

03.09.2021г. / 14 08ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

В червата ни е съсредоточена голяма част от микробиома на тялото. Полезните бактерии в червата са от ключово значение за здравето и доброто състояние на целия организъм. От тях зависят всички процеси в тялото. Когато полезните чревни бактерии не са в добро състояние, целият организъм страда. Затова е важно да се стараем да се храним така, че да осигурим на полезните си бактерии добра хранителна среда и всички вещества, от които те се нуждаят. От това зависи нормалното функциониране на всяка клетка и тъкан в нашето тяло. 

Как полезните бактерии в червата страдат от нашата диета?

Имунната система се влияе пряко от състоянието на чревната флора. Когато бактериите в червата не са достатъчно на брой или не са в добро състояние, имунитетът спада, а имунната система не успява да осъществява нормално всички свои функции. 

В червата живеят милиарди бактерии, някои от тях добри, други лоши. За да бъдат в добра симбиоза и да работят в баланс, те се нуждаят от важни за тях хранителни вещества. Когато имунитетът е достатъчно добър, този баланс се поддържа. Когато имунитетът е нарушен, съществува риск лошите бактерии да се разраснат, да създадат дисбаланс в чревната флора и да предизвикат инфекции. Ето защо имунитетът и доброто храносмилане са в неразривна връзка. 

Ползи за здравето от пробиотиците

Храните, на които е добре да се набляга за здрави черва, трябва да са пълни със здравословни мазнини, изобилие от фибри, витамини, минерали, антиоксиданти, които да включвате ежедневно в менюто си. 

Кои са храните, които подхранват полезните бактерии в червата? 

Кои храни са богати на пробиотици

Здравословни мазнини: 

  • Мазни риби; 
  • Авокадо; 
  • Зехтин; 
  • Ядки и семена; 
  • Орехи. 

Подправки: 

  • Джинджифил; 
  • Кардамон; 
  • Лют червен пипер; 
  • Куркума; 
  • Канела. 

Богати на полифеноли храни (вид антиоксиданти): 

  • Горски плодове; 
  • Какао; 
  • Зехтин; 
  • Семена от чия; 
  • Ядки. 

Пробиотици, които са най-важни за имунната система

Листни зеленчуци: 

  • Спанак; 
  • Зеле; 
  • Къдраво зеле; 
  • Пресни зелени салати. 

Пробиотични храни: 

  • Ферментирали храни; 
  • Кисело мляко; 
  • Кисели краставички; 
  • Кисело зеле; 
  • Кефир; 
  • Мисо. 

Пребиотични храни: 

  • Сурови аспержи; 
  • Банани; 
  • Рукола; 
  • Чесън; 
  • Цикория; 
  • Изобилие от плодове и зеленчуци.
Свързани статии

Разнообразието от храни е ключово за доброто състояние на чревната флора. За да бъдат здрави и активни, вашите полезни бактерии се нуждаят от прием на разнообразни здравословни храни, от които да черпят необходимите вещества. 

Естествени източници на пробиотици (галерия)

Диетата трябва да е богата на полезни мазнини, есенциални мастни киселини (омега-6 и омега-3), много фибри (от плодовете, зеленчуците, бобовите, зърнените храни), животински и растителни протеини. 

Избягвайте еднообразното хранене с едни и същи храни. Предизвиквайте чревната флора с разнообразно меню. Изключването на цели хранителни групи с цел отслабване, например въглехидратите във всичките им форми, крие рискове за червата и бактериите в тях. Ако се храните прекалено рестриктивно спрямо въглехидратите и изключвате дори плодовете и голяма част от зеленчуците, това може сериозно да навреди на чревната флора. 

Коментирай