Снимка: istock
Бадемите, тези превъзходни на вкус ядки, са изключително полезни. Те са невероятен източник на полезни ненаситени мазнини, фибри, витамини, минерали. Хранителният им състав е много полезен за функциите на сърцето, нервната система, метаболизма, имунната система. Те са подходящи и за контрол на теглото.
Кашу или бадем – коя ядка е по-полезна и коя да изберем?
Какво се случва, ако ежедневно консумирате по шепа бадеми?
Нивата на холестерола се нормализират
Бадемите са с високо съдържание на ненаситени мазнини, сред които омега-3 мастните киселини. Според livescience.com, ежедневната консумация на бадеми може да допринесе за стимулиране на по-високи нива на добър холестерол и понижаване на лошия. Това намалява риска от образуване на твърди холестеролни плаки по стените на кръвоносните съдове, предизвикващи запушвания.
Подобряват приема на достатъчно витамин Е
Бадемите съдържат изобилие от витамини. Особено богати са на витамин Е. Той е много ценен антиоксидант, мощен в борбата със стареенето на клетките в организма и кожата. Витамин Е допринася за укрепването на тялото в много аспекти. Той се бори със свободните радикали, предизвикващи стареене, хронични заболявания, сърдечносъдови заболявания, дегенеративни заболявания, рак.
5 здравословни ползи от бадемите
Усещане за ситост
Ако хапвате бадеми всеки ден, ще усещате ситост за дълго време. Това ще ви предпази от преяждане през целия ден, както и към посягане към калорични и вредни храни. Фибрите в бадемите ускоряват метаболизма, дават много енергия. Протеините в бадемите дават допълнителен енергиен тласък и усещане за дълготрайна ситост.
По-добро настроение
Бадемите могат да помогнат да се чувствате не само по-сити, но и в по-добро настроение. Това се дължи на наличието на триптофан в състава им – съединение, което се трансформира в серотонин в организма, според healthline.com. Серотонинът е от съществено значение за доброто настроение, който се бори с депресията и тревожността.
Как да включим бадемите в менюто си?
За по-добро здраве на червата
Бадемите са богат източник на фибри и протеини. Те съдържат и полезни въглехидрати, които заедно с останалите вещества в тези ядки правят прекрасна комбинация за здрави черва. Фибрите в бадемите действат като пребиотици, които подхранват полезните бактерии в червата, помагайки им да работят оптимално.
Доброто състояние на червата допринася и за редовното изхождане. Това прави бадемите добър приятел в борбата със запека.
За по-красива и сияйна кожа
Тъй като бадемите са богати на антиоксиданти, те са полезни за кожата. Антиоксидантите се борят със стареенето и появата на ранни бръчки. Изобилието от витамин Е в бадемите, който също е антиоксидант, подпомага подобряването на кожата, бори се с възпаленията в нея, забавя стареенето. В допълнение мастните киселини и полифенолите в бадемите подхранват кожата в дълбочина, хидратират и я карат да сияе.