Диета при подагра

Кои храни са разрешени и кои забранени

09.10.2021г. / 05 07ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Istock

Снимка: Istock

Подаграта е състояние, което се причинява от излишната пикочна киселина, която се натрупва в кръвта. Пикочната киселина също се образува от пурини (съдържат се в по-големи количества в някои храни) – съединения в определени храни. Подаграта може да се прояви в различни форми, като остър артрит, камъни в бъбреците, уратна нефропатия и други.

 Причините за нейното възникване също са разнообразни, сред които ген, метаболитен синдром, начин на живот, обездвижване и други.

Свързани статии

Храненето при подагра е от изключителна важност, тъй като така можем да си помогнем в контрола на пикочната киселина и разредим неразположенията свързани със състоянието. Вижте кои храни се смятат за полезни и кои трябва да се избягват.

*Важно! Тази статия има информационен характер. Винаги се допитвайте до лекар при съмнение, че може да страдате от подагра или ако имате установена такава.

 

Коментирай