5 ползи за здравето от аспержите

Защо е добре да ги ядете по-често

16.02.2022г. / 05 52ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Аспержите са прекрасен зеленчук, който обаче в нашата кухня често се пренебрегва, а не би трябвало. Той е с изключително малко калории, което го прави чудесен за различни диети. Освен това е много богат на ценни хранителни вещества, които заслужават специално място в храненето. Аспержите се предлагат в много разновидности. Най-често срещаните са зелените и белите.

5 мощни здравословни ползи от аспержите

Аспержите са много богат източник на витамините А, С, Е и К. Съдържат още фолиева киселина и калий, които са от голямо значение за здравето, според healthline.com. В аспержите се съдържат още изобилие от минерали, като цинк, желязо, мед, манган.

Ако се чудите как да включите аспержите в храненето, можете да го направите по много начини. Те са вкусни, когато са печени на скара, варени, приготвени на пара, печени във фурна, под формата на сосове и гарнитури, като добавка към меса и зеленчуци.

Аспержите са изключително богат източник на антиоксиданти. Тези вещества се борят с вредните влияния на свободните радикали, причиняващи увреждания в клетките и тъканите. Оксидативният стрес е една от водещите причини за поява на хронични, възпалителни заболявания, рак, пише още healthline.com. Антиоксидантите са важни, защото се борят с този ефект. Сред антиоксидантите в състава на аспержите са витамините А, Е и С, които се борят с възпаленията, стимулират регенерацията на клетките, намаляват риска от хронични заболявания и рак.

Причини да включвате аспержи в храненето всеки ден

Антиоксидантите стимулират и имунната система в работата ѝ и във функциите ѝ. Те могат да допринесат и в борбата с вирусните инфекции. Полифенолите и флавоноидите в аспержите, включително кверцетинът, също са важна част от противовъзпалителния арсенал, който този прекрасен зеленчук притежава.

Само една чаша аспержи на ден ви доставя близо 10% от нужните фибри за деня. Аспержите са с високо съдържание на неразтворими фибри, които са важни за поддържане на червата, флората в тях, както и имунитета.

Аспержите могат да са полезни и за здравословното протичане на бременността, тъй като са много богати на фолиева киселина. Тя е ценна за нормалното развитие на плода. Консумацията на повече храни с фолиева киселина подпомага предотвратяването на вродени дефекти. Фолиевата киселина допринася и за превенцията на увреждания и възпаления на периферната нервна система, изтръпване и мравучкане по крайниците. Тя е важна и в превенцията на анемия.

Защо да консумирате аспержи по-често?

Аспержите могат да са полезни и за сърцето. Фибрите, антиоксидантите и витамин К в състава им се грижат за доброто състояние на сърдечносъдовата система. Този зеленчук понижава и холестерола, благодарение на фибрите в състава си. Калият в аспержите пък е важен за контрола на кръвното налягане и пулса.

Витамин К в аспержите е отговорен за регулирането на съсирването на кръвта. Дефицитът на този важен минерал може да предизвика неконтролирано кървене.

Коментирай