3 ползи за здравето от пресния кориандър

Защо да консумирате ароматната подправка по-често

22.02.2022г. / 05 19ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Кориандърът е прекрасна билка от семейството на магданоза, която се използва изключително много в азиатската, средиземноморската и южноамериканската кухня. Той има прекрасен аромат и вкус, но притежава и полезни качества, заради които е добре да се включва по-често в менюто. Кориандърът е много здравословен. Притежава чудесен вкус с леки цитрусови свежи нотки, примесени с нежен пиперлив вкус. Той добавя свежест и колорит на ястията и салатите.

Здравословните ползи от фъстъченото масло преди лягане

Какви са здравословните ползи от кориандъра?

Кориандърът е източник на много хранителни вещества

Кичестата зелена билка е превъзходен източник на витамини, минерали, антиоксиданти. Той е богат на витамин К, който е нужен за здравето и плътността на костите, както и за регулирането на кръвосъсирването. Витамин К участва и в процесите на зарастването на раните.

Кориандърът е богат и на витамини С и А, които са мощни антиоксиданти и са незаменими за нормалното протичане на функциите на имунната система. Витамин А е антиоксидант, който участва в деленето на клетките на кожата. Важен е и за здравето на очите. Витамин С съдейства за синтеза и усвояването на колагена, от който не само кожата, но и всяка тъкан в тялото се нуждае.

Здравословни ползи от консумацията на сушена храна

Кориандърът е много богат на антиоксиданти

Освен витамините, играещи роля и на антиоксиданти, кориандърът съдържа и полифеноли, вид антиоксидантни съединения, играещи съществена роля в борбата с преждевременното стареене на клетките, оксидативния стрес и развитието на възпалителни, хронични и ракови заболявания. Полифенолите се борят с възпаленията и увреждането на клетките, което допринася за превенцията на опасни заболявания.

Здравословни ползи от консумацията на гъби

Кориандърът е полезен за сърдечносъдовата система

Полезните вещества в кориандъра подкрепят сърдечносъдовото здраве. Благодарение на изобилието от антиоксиданти в състава си, кориандърът допринася за намаляване на възпалението в тъканите, за намаляване на холестерола и кръвното налягане, за балансиране на нивата на кръвната захар. Всички тези ефекти оказват благоприятно влияние върху сърдечносъдовата система. Според изследване, публикувано в началото на тази година в Molecules, кориандърът може да има благоприятно влияние и върху нормализирането на кръвното налягане и сърдечния ритъм.

7 мощни ползи за здравето от нара

Ето защо кориандърът заслужава наистина централно място в ястията ви. Можете да го използвате за овкусяване на печива, салати, ястия с месо, риба, зеленчуци, както и в сосове, а защо не и като чай.

Коментирай