Ресвератрол – антиоксидант в червеното вино, който има много ползи за здравето

Виното дължи полезните си свойства на този полифенол

04.04.2022г. / 14 16ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Червеното вино е любима напитка, която със сигурност сте опитвали безброй пъти. Онова, което вероятно не знаете е, че в червеното вино се съдържа един ценен антиоксидант, който има множество ползи за здравето. Това е ресвератролът.

Ресвератролът е вид антиоксидант, който се среща не само в червеното вино, но и в шоколада, фъстъците, гроздето, бялото вино, боровинките, червените боровинки, шамфъстъка, според специалиста по хранене Ела Рауен-Престес, цитирана от realsimple.com.

Червеното вино и ползите му за кожата

Ресвератролът е полифенол. Полифенолите са група антиоксидантни вещества, които се срещат в над 70 вида растителни храни, сред които е и виното, като напитка, произхождаща от растителен продукт.

Смята се, че ежедневната консумация на малки количества вино се свързва с намален сърдечносъдов риск. Явлението се нарича „френски парадокс“, което води наименованието си от традицията на французите да пият вино всеки ден. Изследванията сочат, че французите са сред нациите с най-нисък сърдечносъдов риск, което се обяснява от учените с традициите им храненето и богатството на почвите и климата им, пише realsimple.com.

Какви са ползите за здравето от ресвератрола?

10 мезета за червено вино

Потенциалните ползи за здравето от ресвератрола се считат за много, въпреки че повечето проучвания са проведени главно върху лабораторни плъхове. Необходимо е да се направят повече проучвания върху отражението на ресвератрола върху здравето на хората, казва Рауен-Престес. Според нея обаче чаша вино и парченце натурален шоколад на ден определено ни правят по-здрави.

Свързани статии

Ресвератролът може да помогне на клетките да бъдат по-защитени от свободните радикали. Това е така, защото той е антиоксидант и се бори с вредите и възпаленията, които свободните радикали причиняват на клетките. Когато консумираме повече антиоксиданти, те се свързват с молекулите на свободните радикали и стабилизират тяхното влияние върху естествените процеси в клетките и тъканите.

Антиоксидантите, какъвто е ресвератролът, се борят със стареенето на клетките, потискат възпаленията в тях, борят се със злокачествените процеси в клетките, създаващи условия за рак и хронични заболявания.

Какво не знаете за виното?

Заслужава ли си да пиете по една чаша вино на ден? Определено да. С оглед на здравето ви обаче е най-добре да се консултирате с лекар, който да ви посъветва дали е безопасно да пиете алкохол предвид вашето индивидуално здравословно състояние.

Снимка: iStock

Коментирай