Снимка: istock
Маслото е противоречив продукт, който някои заклеймяват, а други се кълнат в полезните му качества. За много хора, които спазват нисковъглехидратни и високомазнинни хранителни режими маслото е част от храненето всеки ден. Други са свикнали да смятат, че то е враг на здравето, на сърдечносъдовата система и на тънката талия.
Нисковъглехидратните и кеторежимите обаче залагат на мазнините като основен източник на енергия за тялото. Според проучване от 2018 година, публикувано в Indian Journal of Medical Research, цитирано от healthdigest.com, в стандартната кетодиета храненето се разпределя така – 70% мазнини, 20% протеини и около 10% въглехидрати.
Бадемово или фъстъчено масло – кое е по-полезно?
Някои проучвания показват, че диетите с високо съдържание на мазнини и ниско съдържание на въглехидрати могат да са наистина полезни за подобряване на метаболитното здраве. Според едно такова проучване от 2017 година, публикувано в Applied Psychology, Nutrition and Metabolism, кеторежимите и нисковъглехидратните диети имат не само ефект в подобряване на метаболитното здраве, но и обещават отслабване за кратък период от време.
Според сайта mindbodygreen.com, има шест показателя за измерване на метаболитното здраве. Това са обиколка на талията, нива на кръвната захар, нива на триглицеридите, холестерола, кръвното налягане и пикочната киселина.
Ястия, които е по-добре да приготвите с масло
Въпреки че диетите с ниско съдържание на въглехидрати и високо съдържание на мазнини се считат за добър и безопасен начин да контролирате теглото и метаболитното си здраве, няма как да не се запитате дали толкова големи количества мазнини са полезни за здравето.
Една от най-използваните наситени мазнини в кеторежимите и нисковъглехидратните диети е маслото.
Вредно ли е маслото? Какво се случва в тялото, ако ядете масло всеки ден?
Маслото е наситена мазнина. Според Medicine Plus, твърде много наситени мазнини могат да предизвикат запушване на артериите, втвърдяване на стените им, повишаване на лошия холестерол, а това да доведе до повишен риск от инфаркт и инсулт.
Гхи – пречистеното масло с много ползи за здравето
Има обаче едно интересно противоречие. Според друго проучване от 2015 година, публикувано в The American Journal of Clinical Nutrition, цитирано от healthdigest.com, ежедневната консумация на масло повишава не само лошия, но и добрия холестерол. Според клиника Майо, добрият холестерол е изключително важен за неутрализиране на лошия от кръвта и кръвния поток. В този смисъл, консумацията на масло може да контролира този процес и не е задължително то да е причината за висок холестерол в лошия смисъл на това понятие.
15 начина да ползвате кокосово масло за повече красота
Ако все още изпитвате съмнения за това дали маслото ще навреди на сърцето ви, но искате да следвате кеторежим или нисковъглехидратна/ високомазнинна диета, опитайте с някои алтернативи на маслото. Можете да го замените с кокосово масло, авокадо, студено пресован зехтин. Според изданието mashed.com, растителните алтернативи на маслото едва ли са чак толкова по-здравословни и безопасни, но те все пак са с по-високо съдържание на мононенаситени мазнини, смятани за по-здравословния вариант. В тези алтернативи на маслото се съдържат около 15% наситени мазнини в сравнение с 35% в обикновеното масло.