Снимка: istock
Броколите са прекрасен зеленчук, който е много наситен с ценни хранителни вещества. Той е препълнен с витамини и минерали, които са важни за здравето и баланса в тялото в много отношения. Броколите са и едни от най-лесните за приготвяне зеленчуци. Толкова са бедни на калории, че няма как да не се възползвате от тях по пътя към стройната фигура.
Броколите са изключително богати на фибри, което има съществени ползи за осигуряване на ценни подхранващи вещества за червата. Фибрите са важни и за поддържането на здравословни нива на холестерол и кръвна захар. Но в този зеленчук има още една активна съставка, която го прави един от най-полезните в превенцията на диабет, защото балансира кръвната захар и повишава чувствителността на клетките към инсулина.
Според healthline.com, броколите съдържат растителен биохимикал, наречен сулфорафан. Според изследванията, този фитохимикал има свойството да подобрява инсулиновата чувствителност на рецепторите в клетките, както и да понижава кръвната захар, забавяйки усвояването ѝ. Редовната консумация на броколи и други зеленчуци от семейство Кръстоцветни се свързва със значително по-нисък риск от диабет тип 2.
Защо трябва да ядем броколи по-често?
Броколите съдържат много богата палитра от витамини и минерали, включително фолиева киселина, витамин А, манган, калий, витамини от група В, витамин С и същественият за кръвосъсирването и костите витамин К. Само в една чаша сварени броколи се съдържа повече от цялото необходимо за деня количество на витамините С и К.
Броколите могат да повлияят много добре и на процесите на кръвосъсирване и кръворазреждане. Ако обаче взимате лекарства за разреждане на кръвта, трябва да се консултирате с лекар дали да консумирате броколи. Този зеленчук има допълнително кръворазреждащо свойство заради богатото наличие на витамин К в състава си.
Сурови или сготвени броколи – кое е по-здравословен избор?
Но разбира се, това се отнася за случаите, в които ядете огромни количества броколи. Не е нужно да го правите, а и прекалено многото броколи на ден може да предизвикат газове, подуване, коремен дискомфорт, така че кой би консумирал чак толкова много броколи. Необходима ви е само една чаша на ден. Това количество е достатъчно, за да си набавите нужните витамини, минерали, фибри и антиоксиданти за отлично здраве.