Снимка: istock
Овесеното мляко е вкусна и питателна растителна алтернатива на обикновеното краве мляко. То е подходящо за хора с проблеми в храносмилането или с непоносимост към лактоза. Вкусът му е чудесен, кремообрзаен, сравнително неутрален и не толкова натрапчиво изразен, какъвто е на повечето ядкови млека.
Какво трябва да знаем за растителното мляко – разновидности и ползи
Въпреки че овесеното мляко има много ползи за здравето, то не е подходящо за всеки. Овесените млека в търговската мрежа често съдържат добавени захари, за да се подобри вкусът им. Това повишава кръвната захар и е особено неподходящо за диабетици и страдащи от проблеми с усвояването на въглехидратите и захарите, според healthdigest.com.
Овесеното мляко, дори да не съдържа добавени захари, е значително по-богато на натурални въглехидрати от ядковите млека. По своята същност това съвсем не е лошо или нездравословно, но просто го прави неподходящо за хора, които се опитват да държат кръвната си захар под контрол.
Ако имате диабет е най-добре да консумирате овесено мляко по-пестеливо и на малки порции. От съществено значение е да избирате неподсладено мляко.
Едновременната консумация на протеини и фибри забавя усвояването на въглехидратите и захарите, което спомага за контрола на кръвната захар в тялото.
Ползи и вреди от ежедневната консумация на бадемово мляко
Според Medical News Today, цитиран от healthdigest.com, овесеното мляко е здравословно, стига да не се борите с диабет и цьолиакия. Овесеното мляко е по-калорично от останалите видове млека, включително животинските и ядковите.
Това може да го направи не толкова добър избор за хора, които се опитват да поддържат диета с по-малко калории или се опитват да отслабнат.
Според клиника Кливланд, овесеното мляко е по-богато на протеини и фибри от останалите млека на растителна основа. В него се намират още калций, витамин D, витамин А, рибофлавин (витамин В2) и витамин В12, които се срещат и в краве млякото.
Три причини да изберете бадемово пред краве мляко
Това дава основание овесеното мляко да се счита за здравословно. От съществено значение обаче е контролът на количеството консумирано овесено мляко заради високата му калорийна стойност и богатото наличие на въглехидрати в него.