Здравословен домашен балсам за устни с масла и мед

Лесен начин да си го приготвите в два варианта

09.04.2022г. / 05 16ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Балсамът за устни е незаменим продукт в грижата за мекотата на устните. Но когото и да попитате вероятно ще ви отговори, че след прилагане на балсам за устни изпитва сухота и лющене на кожата. Това обикновено се случва заради някои съставки в балсамите за устни, които имат не особено здравословен ефект върху кожата. 

Домашен балсам за меки устни с цвят

За да избегнете всички раздразнения и да ограничите постоянната нужда да мажете балсам отново и отново, направете си домашен балсам за устни с природни и полезни съставки. 

Ето и някои чудесни варианти: 

Балсам с масло от ший и пчелен восък 

  • 1 супена лъжица масло от ший; 
  • 1 чаена лъжица пчелен восък; 
  • 2 чаени лъжици бадемово масло; 
  • Контейнерче за балсам;
  • Малка тенджерка; 
  • Мерителна чаша, огнеупорна. 

Смесете маслото от ший с пчелния восък,  като преди това сте ги отмерили в мерителната чашка. Поставете мерителната чашка в малката тенджерка. Налейте вода, колкото да достигне до средата на чашката. Сложете на котлона да се загрее на тих огън, докато сместа се разтопи напълно. 

Домашен балсам за устни с мента и бадемово масло

Свалете от котлона. Добавете бадемовото масло. Разбъркайте много добре да се смесят. Излейте сместа в подготвеното контейнерче за балсам. Оставете да изстине напълно и да се втвърди преди да използвате балсама.  

Балсам с мед и пчелен восък 

  • 2 чаени лъжици пчелен восък; 
  • 2 чаени лъжици какаово масло; 
  • 1 чаена лъжица масло от ший; 
  • 2 чаени лъжици бадемово масло; 
  • 2-3 капсули витамин Е; 
  • 2 чаени лъжици суров мед. 

В същата огнеупорна мерителна чашка смесете пчелния восък, какаовото масло и маслото от ший. Поставете в малката тенджера, напълнете с вода до средата на чашката. Изчакайте сместа да се разтопи напълно. Свалете от котлона. Оставете да изстине за 10 минути, като разбърквате често. 

Страхотен домашен балсам за устни

Добавете меда и разбъркайте много добре. След като изстине ще се втвърди, но дотолкова, че да може да се гребе с лъжица. Гребнете с лъжица и сложете в контейнерчета за балсами. Сложете в хладилник или фризер за няколко минути, за да се охлади напълно. 

Коментирай