Снимка: istock
Касисът е един чудесен плод с много качества. Той има леко кисел, тръпчив вкус, но и характерна сладост. Богат е на големи количества витамин С, дори по-богат от цитрусите и боровинките. Черният касис е източник на флавоноиди и антиоксиданти, които имат противовъзпалителен ефект и предпазват клетките от увреждания. В него се съдържа голямо количество калий, което надвишава два пъти количеството на този минерал, срещащо се в бананите.
10 невероятни ползи от кайсиите
Сушеният черен касис е много богат и на антоцианини. Това са специфични антиоксидантни съединения, които имат принос в борбата със сърдечносъдовите заболявания, хроничните възпалителни заболявания, възпаленията по ставите, инфекциите на пикочните пътища, бъбреците, дори намаляват риска от някои видове рак. Сушеният черен касис има и завидни антистареещи свойства, благодарение на антиоксидантите в състава си.
Какви са най-ценните здравословни ползи от сушения черен касис?
Превенция на рак
След изсушаването на плода концентрацията на веществата в него се повишава. Специфичните антоцианини в сушения черен касис могат да са полезни в превенцията на ракови заболявания, тъй като се борят с оксидативните процеси в клетките, причиняващи увреждания при деленето. Учени и изследователи от Унгария, Италия и САЩ са открили в проучване, цитирано от curejoy.com, че активността на черния касис срещу раковите клетки оказва благотворно влияние на черния дроб, спира растежа на раковите клетки и благоприятства здравословната прогноза.
7 мощни ползи за здравето от нара
Изобилие от фибри
Диетичните фибри играят съществена роля в намаляването на холестерола и балансирането на кръвната захар. Достатъчната консумация на фибри допринася за намаляването на риска от възникване на хронични заболявания. Фибрите регулират чревната функция, улесняват изхождането, стимулират движението на червата, ускоряват метаболизма и подхранват чревната флора.
За здрави кости
Сушеният черен касис е невероятен източник на полезни минерали, като калий, манган и мед, които са особено ценни за костите. Редовната консумация на сушен черен касис може да намали риска от остеопороза, артрит, възпаления на ставите и други свързани със здравето на костите състояния.
Червени боровинки – за красива кожа, добро храносмилане и здраве
Манганът е минерал, който играе роля в подпомагането на производството на костна тъкан, а калият има огромно значение за растежа, развитието и здравината на костите. Медта в касиса също играе съществена роля за поддържането на здравината и плътността на костите.
Намалява риска от диабет
Антоцианините в сушения черен касис имат свойството не само да предпазват от рак, но и да намаляват риска от диабет тип 2. Според проучване, публикувано в Reviews in Endocrine & Metabolic Disorders, цитирано от curejoy.com, антоцианините имат свойството да намаляват риска от диабет тип 2 и свързаните с тях хронични заболявания, тъй като имат мощен противовъзпалителен ефект.
За какво са полезни сушените червени боровинки?
Хидратира и овлажнява очите
Сухотата в очите може да бъде истински проблем, защото предизвиква раздразнение, усещане за глождене, сълзене, зачервяване. Добрата хидратация на тялото е от значение за овладяването на този проблем. Сушеният черен касис е богат на омега-6 мастни киселини, които могат да облекчат раздразненията в очите, предизвикани от сухота, тъй като хидратират и овлажняват в дълбочина.
Вълшебните полезни свойства на трънката
Стимулира дълголетието
Богатото наличие на антиоксиданти и мед в състава на черния касис го прави плод със свойства в удължаването на средната продължителност на живота. Това е така, защото антоцианините имат противовъзпалителен характер и предпазват клетките от оксидативния стрес, причиняващ преждевременно стареене. Медта е съществена за усвояването на желязото, но е много важна и за изграждането на съединителната тъкан. С нейна помощ се усвоява и колагенът, който поддържа кожата, костите, косата, сухожилията и хрущялите в добро състояние.