4 незаменими ползи от цвеклото. Снимка: istock
Освен с прекрасен цвят, цвеклото изпъква и с огромни ползи за вашето здраве. Ето 4 от тях:
Сокът от цвекло допринася за правилното функциониране на бъбреците, спомага да се освободим от токсини в кръвта и се счита, че може да намали болките в ставите, причинени от възпалителни процеси.
Цвеклото съдържа малко калории, има висока концентрация на вода и ниско съдържание на мазнини. Въпреки това има средни нива на протеин, който помага за поддържането на оптимално тегло. Фибрите, които то съдържа, благоприятстват храносмилането, намаляват апетита и повишават чувството за ситост.
Включете го в смутита и рецепти – така ще увеличите приема на полезни зеленчуци.
Проучвания сочат, че консумацията на сурово цвекло или неговият сок може да намали кръвното налягане, да подобри издръжливостта по време на физически упражнения, както и да увеличи притока на кръв към мозъка.
Цвеклото съдържа бета каротин и лутеин – незаменими елементи за здравето на очите.
Необходими са ви:
Приготвяне: Отделете зелената част от цвеклото. Ако главите на цвеклото са малки, варете ги 3-5 минути, след което извадете от съда и залейте с ледена вода. Ако цвеклото е голямо, варете 20-30 минути, като отново залеете със студена вода.
Смесете в купа портокаловия сок и горчицата. Добавете зехтина, лука и магданоза и разбъркайте.
Залейте цвеклото с маринатата. Добавете зелената част на цвеклото (или спанака), сиренето, орехите, поръсете със сол и черен пипер. Разбъркайте.
Това е идеалното смути за питателна закуска. Какво ви е необходимо:
По желание – можете да добавите доза от любимия си протеин.
Обелете и нарежете продуктите, сложете в блендер. Наздраве!
Снимка: istock