Може да намали подуването на корема.Снимка: istock
Не е необходимо да имате цьолиакия (непоносимост към глутен), за да се възползвате от ползите на диетата без глутен. Специалисти споделят, че можете значително да намалите интензитета и силата на сезонните алергии, ако опитате режим без глутенови храни. Освен това има още поне 7 ползи да спрете или да намалите драстично глутена. Ето кои са те:
Ако страдате от проблеми с храносмилането, подуване на стомаха и дискомфорт по време на и след хранене, спирането на глутена може да се окаже точното нещо за вас. Глутенът причинява възпаление на червата, също така уврежда и тъканите им, като по този начин намалява количеството на полезни елементи, които могат да бъдат усвоени.
Намаляването или спирането на глутена може да редуцира болките и пристягането в стомаха, газовете, диарията и запека.
Непоносимостта към глутен често се свързва със симптоми като главоболие, замъглено мислене, понижено настроение, депресия и нервност. За глутена е известно, че смущава производството на невротрансмитерите – серотонин и допамин – които от своя страна се свързват с доброто настроение, либидото и качественият сън.
Елиминирането на глутена означава, че ще спрете приемането на много нездравословни храни – солети, торти, бисквити, крекери и др. Те съдържат частично хидрогенизирани трансмазнини, високи нива на сол и палмова мазнина. Тези съставки ще повишат лошия холестерол и ще намалят нивата на полезния. Вместо това изберете плодове или зеленчуци, които имат много фибри, витамини и минерали.
Скорошно проучване доказва връзката между непоносимостта към глутен и някои сърдечносъдови заболявания. Освен това увреждането на червата, което глутенът причинява, води до прием на по-малко полезни вещества, а оттам и проблеми със сърцето. Друго изследване сочи, че цьолиакията и диабетът като автоимунни заболявания могат да бъдат причинени от общи гени. Американската асоциация за диабет съветва всички деца с диабет тип 1, да бъдат тествани за глутенова непоносимост, като е препоръчително да опитат хранене без глутен.
Храните, съдържащи глутен могат да доведат до подуване и покачване на теглото, тъй като те съдържат основно въглехидрати. Премахвайки тестените храни и сладкишите, ние ще намалим и приема на допълнителни калории, идващи от маслото, сметаната, сиренето и кашкавала, които се съдържат в тях.
Цьолиакията се свързва най-вече с проблеми със храносмилането и стомаха, но тя причинява и реакция на имунната система, повишавайки риска от възпаления. Ето защо болките в ставите – най-вече в коленете, гърба и китките, често пъти са симптоми на заболяването.
Хората, които страдат от непоносимост към глутен, често пъти проявяват и симптоми на лактозна нетолерантност. Увреждането на червата, причинено от цьолиакията, пречи на правилното усвояване и разграждане на ензимите, които се намират в млечните продукти.
Снимки: istock