Снимка: istock
Знаем, че за да намалим риска от развитието на диабет тип 2, е важно не само да спортуваме редовно, но и менюто ни да е изградено от полезни храни, намаляващи възпалението в организма. Според ново западно проучване, качеството на консумираната храна играе толкова голяма роля, колкото и генетиката при определянето дали някой ще развие диабет или не.
Защо трябва да избягвате овесеното мляко, ако имате диабет?
Проучване от април 2022 г., публикувано в PLOS Medicine, има за цел да определи дали генетиката и менютата на хората си взаимодействат по начин, който води до по-висока честота на диабет тип 2. Проучването включва близо 36 000 възрастни американци, които са участвали в него, пише draxe.com
Генетичният риск на участниците е бил определен с помощта на полигенни резултати, докато качеството на храната е било оценено с помощта на специален индекс за здравословно хранене. Според резултатите, въпреки че генетичният риск за диабет тип 2 е налице, ако човек се храни с нискокачествени храни, при него рискът да развие заболяването се увеличава с до 30%, докато при хората, които следят менюто си, този риск е по-малък.
Храни, които да избягвате при диабет
Като цяло ниското качество на храната и повишеният генетичен риск изглежда имат приблизително еднакво въздействие върху вероятността дали някой ще развие диабет тип 2, смятат учените.
Заключението е, че здравословното хранене е свързано с по-нисък риск от диабет при всички нива на генетичен риск.
Кои храни ни помагат да бъдем в добро здраве? Това са:
Храните, които специалисти препоръчват да се избягват, за да поддържаме здравословни нива на кръвната захар и инсулина са:
Резултатите от проучване от 2022 г. сочат, че приемането на питателна храна може да намали риска от диабет, независимо от генетичния риск, който носи човека.