Снимка: iStock
Всички знаем за безкрайните ползи от консумирането на повече протеини – поддържане и изграждане на мускулна маса, възстановяване и общо здраве. Набавянето им обаче става по-трудно, особено ако сме любители на диета без животински храни. Тук на помощ идва черната леща.
Следващия път, когато посещавате любимия си магазин за здравословно хранене, попитайте за тази тъмна разновидност на бобовите култури, широко използвана в индийската кухня. Черната леща може да се окаже евтин начин да заредите тялото си с жизненоважни елементи – витамин В, магнезий, фибри. 100 грама от нея съдържат 343 калории, никакви мазнини, 60 грама въглехидрати, както и невероятните 25 грама протеини.
Експерти съветват, за най-оптимално действие, белтъците в нашата диета да идват както от животински, така и от растителни източници. Това прави черната леща идеален заместител на месото. По вкусови качества тя се доближава до черния боб, като те са с почти еднакъв хранителен състав. Вкусът ѝ обаче е по-землист, което я прави идеално допълнение както към месо, така и към зеленчуци. Ако искате да добавите повече протеини в менюто си, ето и една идея как да си направите вкусна задушена черна леща:
Необходими са ви:
На дъното на малка тенджера загрейте зехтина, като внимателно добавите и маслото. Прибавете лук, чесън и моркови. Запържете до омекването на продуктите. Добавете зеленчуковия бульон, който предварително сте разтворили в горещата вода, намалете температурата на готвене и разбърквайте, докато лещата поеме течността. По желание добавете сол и пипер на вкус.
След около 35 минути вашата питателна порция ще е готова. Можете да се насладите на черната леща както като основно ястие, така и като гарнитура. Ако имате възможност – пригответе си по-голямо количество от нея, съхранявайте я в хладилник – така ще имате високопротеиново ястие само на една ръка разстояние!