Снимка: istock
Диабетът е коварно заболяване, при което контролът на кръвната захар е труден. Заради това диабетиците и страдащите от свързани с диабета състояния, като например инсулинова резистентност, избягват плодовете в опит да ограничат въглехидратите.
Защо боровинките са най-добрият плод при диабет
Бананите са едни от най-захарните и сладки плодове, съдържащи голямо количество въглехидрати. Именно заради това диабетиците и страдащите от инсулинова резистентност се плашат от тях, премахват ги от храненето си и се лишават от изключителните им ползи за здравето.
Може би и вие смятате, че бананите са плод, който трябва да не консумирате, щом имате диабет, защото се опитвате да контролирате кръвната си захар. Всъщност не е нужно да ги пренебрегвате. Плодовете са полезни за всички, включително за диабетиците и пълното им изключване от храненето не е нужно. Важно е само как точно да ги консумирате, за да не предизвиквате скокове в кръвната захар.
8 храни, които са важни за контрола на кръвната захар
Кои са най-добрите начини да ядете банани, ако имате диабет или инсулинова резистентност?
Добавете бананите към други ястия
Има едно много важно правило, което диабетиците и страдащите от инсулинова резистентност трябва да спазват, когато ядат плодове, включително банани. И то е, че плодовете трябва да се комбинират с други храни, най-вече мазнини и протеини.
Едновременното ядене на плодове с мазнини и протеини значително забавя скока на кръвната захар. Никога не яжте плодове на гладно. По този начин стойностите на кръвната захар скачат внезапно и много високо. Ако ги комбинирате с други храни ще предотвратите тази опасност. Киселото мляко, например, е много богато на протеини. Консумирайте го заедно с банана. Може да добавите и малко фъстъчено масло. То е наситено с полезни мазнини и забавя още повече усвояването на захарите.
Има ли най-добра диета при диабет тип 2 и коя е тя
Хапнете половин банан
Количеството е от значение. Колкото повече банани изядете, толкова повече кръвната ви захар ще скочи. Един цял добре узрял банан е наситен с много захари и въглехидрати. Ако контролирате порциите, кръвната ви захар ще остане стабилна. Яжте по половин банан и оставяйте остатъка за после.
Избирайте по-твърди и неузрели банани
Колкото по-узрели са бананите, толкова по-богати са на захари. Ако са неузрели, захарното им съдържание е по-малко. Така ще контролирате консумацията на захари, но няма да се лишите от витамините, минералите и фибрите в банана, тъй като те не зависят от степента на зреене, а се съдържат в него поначало.