Снимка: istock
Джинджифилът и куркумата са едни от най-често използваните подправки в кулинарията. Използването им за облекчаване на различни неразположения датира от векове. Едни от основните ползи за здравето от тяхната консумация включват намаляване на гаденето и главоболието, намаляване на стомашните неразположения, намаляване на възпаленията в тялото и други.
Джинджифилът и куркумата могат да се консумират в комбинация, поотделно по различни начини или да се приемат под формата на хранителна добавка, разбира се след консултация с лекар. Двете невероятни подправки можем да намерим пресни под формата на корен или да закупим сушени.
„Златно“ мляко при настинки, умора и депресия
Какви други ползи има от тяхната консумация?
1. Редица западни проучвания доказват, че джинджифилът и куркумата спомагат за повишаване на имунитета и съкращаване на периода на възстановяване от грип и настинка.
2. Смята се, че хроничното възпаление играе централна роля в развитието на състояния като сърдечни заболявания, рак и диабет. Тези две подправки спомагат да се намалят възпалителните процеси в тялото, смятат учени.
3. Намаляват неразположенията, свързани с артрит. Проучванията показват, че куркуминът, активната съставка в куркумата, е особено ефективен при намаляване на болката, причинена от артрит.
Ако добавите това към водата, тя става още по-хидратираща
4. Още една причина да ги добавим към нашето меню, особено ако сме активно спортуващи е, че се смята, че подправките спомагат и за намаляване на мускулната болка след спорт.
5. Облекчават интензивността на менструалната болка.
6. Имат ползи и за здравето на мозъка. Западни проучвания са установили, че куркумата и джинджифилът стимулират невронната активност в мозъка. Учените смятат, че така се предотвратява натрупването на бета-амилоиди в мозъка, водещо нерядко до болестта на Алцхаймер.
7. Подобряват храносмилането, като не само намаляват гаденето, но и имат положително въздействие върху перисталтиката на червата. Под формата на чай двете съставки спомагат и за облекчаване на усещането за тежест след обилно хранене.
Важни антиоксиданти за здраво сърце
8. Помагат за понижаване на холестерола. Двете подправки имат антихолестеролни свойства. Така например за чая от куркума и джинджифил се смята, че допринася за естествено понижаване на LDL холестерола. Джинджифилът намалява риска от образуването на кръвни съсиреци и по този начин помага за предотвратяване на инфаркт и инсулт.
9. Подобряват здравето на кожата. Куркумата и джинджифилът се използват за облекчаване на акне, екзема и псориазис. Двете подправки имат отлични антибактериални и антиоксидантни съединения, за които се смята, че намаляват риска от инфекции, като същевременно стимулират растежа на нови клетки и предотвратяват признаци на стареене, като бръчки и петна.
10. Спомагат за елиминирането на излишните течности от организма, особено като се приемат под формата на чай.
Въпреки че имат редица ползи за здравето, не бива да прекаляваме с тяхната консумация, тъй като могат да доведат до различни неразположения при предозиране.