Снимка: Istock
За болното гърло и кашлицата няма сезон. Тези неразположения се развиват в рамките на часове, след като сме се почувствали зле в резултат на настинка или грип. Консултацията с лекар винаги е важна. Разбира се към неговите препоръки винаги добавяме и някои природни съставки, които ни помагат да намалим бързо кашлицата. Днес споделяме с вас една лесна рецепта за домашен сироп против кашлица.
Необходими съставки:
Ябълков оцет – Той съдържа полезни бактерии и се смята, че помага за бързото укрепване на имунната ви система, успокоявайки и болното гърло.
Чесън – Суперхрана за настинки и грип! Чесънът съдържа съединението алицин, за което е известно, че има способността да елиминира микроорганизмите, които допринасят за респираторни инфекции, които могат да доведат до кашлица.
Полезни и вредни храни при болно гърло
Лимонов сок – Той е с високо съдържание на витамин С, както и други антиоксиданти, които могат да помогнат в борбата с възпалението и да насърчат подобряване на имунитета. Винаги ползвайте пресен лимонов сок.
Мед – За медът е доказано, че е една от най-полезните храни за облекчаване на кашлица и болно гърло. Той спомага за намаляване на дразненето, възпалението, като ни осигурява имуностимулиращи антиоксиданти.
Комбинация от мед, ракия и масло облекчава кашлицата
Джинджифил – Пикантната подправка има мощни антибактериални, антивирусни и противогъбични свойства, което я прави предпочитана при справяне с инфекции на дихателните пътища, укрепване на имунитета по време на настинки и грип.
Канела – Ароматната канела съдържа естествени антимикробни, антибиотични, противогъбични и антивирусни свойства.
Лют червен пипер – Богат е на бета-каротин и антиоксиданти, поддържащи имунната система, като същевременно облекчава болното гърло и кашлицата.
Джинджифилово мляко при настинки и болно гърло
Ето и ориентировъчните количества от съставките за направата на домашен сироп за облекчаване на кашлицата. Вие може да увеличите дозата на съставките.
В буркан с капак комбинирайте:
Всичко се разбърква добре и може да се съхранява в хладилник, като 10 минути преди консумация може да извадите сиропа, за да не е толкова студен. Също така винаги преди консумация разбърквайте или хубаво раздрусвайте буркана. От домашния сироп се консумира по 1 супена лъжица 2-3 пъти на ден.
Внимание! Този сироп не заменя лечението назначено от лекар. Не консумирайте при алергии към някои от съставките.