Чесънът е убиец – не само на любовните страсти, но и на бацилите. Понижава холестерола и е един от най-върлите естествени врагове на рака.
Гъбите – които също са достъпна храна за българина. И в миналото и сега гъбарите са преживявали и са се препитавали доста успешно. А гъбената супа, освен, че е ароматна и вкусна, тя повишава имунната защита на организма.
Същото може да се каже и за зелевите листа и сладките картофи.
Медът – освен всички други вълшебни целебни свойства, които притежава се използва успешно за лечение на възпалено гърло. Чай с лимон и мед – това е въпрос, не само на стил и вкус, но и белег за здравословен начин на живот.
Житните култури: овес и ечемик – не са привилегия само за конете, богати на фибри, витамин E и B успешно укрепват имунната система и ефективно се борят с холестерола.
От изброените продукти можем да си съставим доста здравословно вегетарианско меню.
Закуска: фреш от портокал/цитрусов плод/чай с лимон и мед/ препечена филийка хляб/ мюсли със сок от портокал.
Обяд: супа от гъби/ гъби в масло със зелева салата/ печени картофи.
Следобедна закуска: цитрусови плодове, чай с мед и лимон, прясно изцедени плодове.
Вечеря: салата, кътък с повече чесън, други видове салати с чесън и лук.
Така докато сме на разтоварваща организма диета ще сме сигурни, че не намаляваме неговите защитни сили и не се излагаме на опасност от вирусни заболявания.