Снимка: istock
Каквито и да са модните тенденции през годините и независимо от променящите се стандарти за красота, има нещо, което е винаги на мода – и това е красивата кожа. По какъвто и начин да се опитаме да ги прикрием, несъвършенствата ще си останат и дори можем да влошим състоянието си, провокирайки появата на акне. Какво представлява то? Най-просто казано, това е запушване на порите на кожата. Обикновено причината е промяна във фона на хормоналния баланс по време на пубертета. Но проблемите могат да продължат и след това.
Заобикалящата ни среда, мръсният въздух, прекарването на дълги часове на закрито, лошите хранителни навици – това са все фактори, които със сигурност ще се отразят неблагоприятно на кожата ни.
Какво можем да направим? Разбира се, първото, което ни идва наум е да потърсим някакво решение – под формата на крем или маска. За съжаление, може да се окаже, че сме дали парите си на вятъра. Нужни са много по-кардинални действия – включително цялостна промяна на начина на живот и хранене.
Каква диета е добре да изберем, ако страдаме от проблемна кожа? Ето някои съвети, които могат да са ви от полза:
Избягвайте пиковете на кръвна захар
Храни, които причиняват резки скокове в нивата на кръвната захар, спомагат за освобождаването на хормон, подобен на инсулина. Увеличените му нива могат да причинят възпалителни процеси – това води до повишаване на риска от развитието на акне, тъй като порите увеличават производството на себум.
Храни, които причиняват пикове на кръвна захар са: бял хляб, бял ориз, паста, захар.
Изброените са все продукти, които са с висок гликемичен индекс.
Други храни, които могат да са причина за проблеми с кожата: млечни изделия, наситени мазнини, трансмазнини.
Проучвания доказват, че консумирането на големи количества от тези продукти може да доведе до производството на хормони, които да причинят по-голямо отделяне на себум от порите. Освен това те се свързват и с увеличаването на риска от възпалителни процеси в организма.
Какви храни да изберете?
Ако все пак сте решили да консумирате въглехидрати, те трябва да са сложни – такива с бавно освобождаване, тъй като те няма да повишат така рязко кръвната захар. Това са: пълнозърнести храни, бобови, непреработени плодове и зеленчуци.
Жълти и оранжеви плодове и зеленчуци – моркови, праскови, сладки картофи. Освен това – спанак и други зеленолистни зеленчуци с тъмен цвят.
Домати, боровинки, кафяв ориз, киноа, пуешко месо, тиквени семки, ядки и семена, сьомга.
Храни, богати на цинк – тиквени семки, кашу, говеждо месо, пуешко, киноа, леща, морски дарове. Здравните ползи от цинка включват – правилното функциониране на храносмилателната система, подобряване функцията на имунната система, намаляване нивата на стрес, ускоряването на метаболизма и др.
Храни, богати на омега-3 – скумрия, херинга, стриди, хайвер, яйца, телешко месо, ленено семе, чиа, орехи. Освен за доброто състояние на кожата, тези храни ще ви помогнат за подобряване на функцията на сърдечносъдовата система, стабилизиране на емоционалното състояние и подобряване на когнитивната функция.