Снимка: istock
Когато чуем колаген, обикновено се сещаме за кожа, бръчки, красота. Има различни типове колаген, който е полезен не само за кожата, но и за нашите стави. На функционално ниво колагенът ни дава гъвкавост и сила. Помага на ставите да се движат плавно и без болки. Знаем, че за да бъдем в добро здраве и форма трябва да избираме разумно храните, които консумираме. Вижте някои полезни храни, които съдържат колаген или спомагат за неговия синтез и поддържане.
Костен бульон
Една от най-полезните храни за здравето на кожата, но също така и за съединителната тъкан и ставите. Костният бульон е богат на колаген, както и редица други полезни съставки за ставите, като глюкозамин и хондроитин, както и калций, магнезий, фосфор, силиций и сяра.
Храни, богати на биофлавоноиди
Боровинките, къпините, черешите, канелата, акай бери, червеното зеле и лукът, съдържат антоцианидини, които помагат за укрепване на съединителната тъкан чрез образуване на специфични връзки между колагеновите влакна. А пък кайсиите, нектарините, черешите и натуралното какао ни осигуряват катехини, които предотвратяват разграждането на колагена, смятат учени.
Храни, които провокират болката
Храни, съдържащи цинк
Добри примери са агнешкото месо, говеждото,, сусамовите семена/сусамов тахан и тиквените семки, морските дарове. Те са с високо съдържание на цинк, който е необходим за производството на съединителната тъкан.
Храни, богати на мед
Още един важен хранителен елемент за здрави стави и кости е медта. Можем да си го набавим, консумирайки авокадо, какао, сусам, слънчогледови семки, кашу. Медта е необходима за синтеза на колагена.
5 грешки в тренировките, които увреждат ставите
Още топхранителни елементи, от които се нуждаят ставите ни:
Витамин С – Мощен антиоксидант, който спомага за повишаване синтеза на колаген, но също така ускорява заздравяването на костите след фрактури и намалява оксидативния стрес. Известно е, че витамин С спомага и за намаляване на риска от загуба на хрущял и прогресия на заболяването при хора с остеоартрит.
Куркума – Куркумата съдържа две съединения, предпазващи ставите – куркумин, който намалява възпалението и турмерон, който насърчава растежа на стволови клетки. Консумацията на куркума или приемът под формата на хранителна добавка подхранва ставите.
Омега-3 мастни киселини – Редица западни изследвания са доказали, че полезните омега-3 мастни киселини и рибата, като сьомга, риба тон, скумрия, пъстърва, сардини и други, които ги съдържат, е важно да бъдат част от менюто ни, тъй като се смята, че намаляват възпаленията, свързани с артрита.
Спирулина – Има зелена и синя спирулина. Тях можем да намерим под формата на прах, който се добавя към смутита, фрешове, сокове или като хранителна добавка. Спирулината е много богата на витамини и супероксид дисмутаза – ензим, който помага за намаляване на възпалението на ставите. Също така намалява вредите от свободните радикали.