Снимка: istock
Здравословният начин на хранене, редовната спортна активност, са едни от най-добрите неща, които можем да направим, за да преминем в добра форма през перименопаузата и менопаузата. Нуждите ни от хранителни вещества може да се променят с напредването на възрастта. Вижте кои освен пробиотиците, витамините А, D и куркумата са важни за женското здраве по време на перименопаузата и менопаузата. Внимание! Преди прием на хранителни добавки се консултирайте с лекар!
Магнезий
Този минерал участва в редица процеси в човешкото тяло, от функцията на мускулите и нервите, до регулирането на нивата на кръвната захар и кръвното налягане, изграждане на кости, енергийния метаболизъм и други. Магнезият също така е важен и за сърдечното здраве, намалява риска от диабет, бори се с остеопорозата, намалява запека, безсънието, нервността, изобщо много здравословни проблеми и неразположения, които могат да се увеличат с настъпването на перименопаузата и менопаузата.
Най-добрите храни по време на менопауза
Витамин К
Важният за женското здраве витамин К се съдържа в листните зеленчуци, чушки, сини сливи, броколи и други. За него е известно, че помага за правилното съсирване на кръвта, здравето на кръвоносните съдове и играе роля в поддържането на здравето на костите. С напредването на възрастта костната плътност намалява.
Витамин К е мастноразтворим, което означава, че тялото го усвоява по-добре, ако се консумира с малко мазнини, за предпочитане здравословни, като зехтин, авокадо, ядки и семена, риба. Някои западни проучвания показват, че витаминът е още по-ефективен, когато се приема с витамин D или храни, богати на него.
5 странични ефекта на менопаузата, които провалят секса
Витамин C
Познат ни е като витамин, който повишава имунитета, а и като такъв спомагащ за синтеза на колаген. Но витамин С ни е необходим по време на перименопауза и менопаузата за поддържане на костите и хрущялите. Също така се смята, че помага за усвояването на желязото. Той е и антиоксидант, който предпазва от състояния и заболявания, свързани със стареенето.
Добри хранителни източници са киви, червени чушки, цитрусови плодове, ягоди, домати, броколи, зеле, папая.
Калций
Загубата на калций се ускорява с намаляването на естрогена, показват редица изследвания. Ето защо този важен минерал става още по-необходим, когато настъпи перименопаузата. Калцият помага за поддържане на здрави кости, за правилното функциониране на мускулите и нервната система, забавя намаляването на костната плътност. Полезни хранителни източници са прясно и кисело мляко, сирене, тофу, пресен портокалов сок, спанак, риба и други.
4 типа зеленчуци – какви са ползите от всеки от тях?
Омега-3 мастни киселини
Едни от най-важните мастни киселини за женското здраве, които благоприятстват здравето на очите, мозъка, мускулната активност, имунната функция, храносмилането и здравето на репродуктивните органи. След менопаузата рискът от сърдечни заболявания се увеличава, сочат изследвания. Учените смятат, че омега-3 могат да помогнат за поддържане на нивата на триглицеридите, както и да помогнат в контрола на горещите вълни, депресията.