Снимка: istock
Остаряването е процес, който не можем да спрем, но пък можем да направим всичко по силите си, за да го забавим. Скоростта на остаряване и промяна във външния вид, кожата, тъканите в тялото зависят до голяма степен от генетичните ви и индивидуални особености, но голям фактор е и начинът на живот.
Хранителни елементи, забавящи стареенето
Храната, която избирате да слагате в устата си, също оказва огромно влияние върху това дали ще ускорите или забавите процесите на стареене.
Има някои храни, които имат свойството да ускоряват стареенето на клетките и да ви правят да изглеждате по-стари, отколкото реално сте. Ако не искате това, вижте какво не е добре да ядете, за да успеете да повлияете на забавянето на стареенето.
Кои са храните, които ви правят по-стари?
Прясно мляко
5 грешки с грима, които ви правят по-стари
Прясното мляко и млечните продукти могат да влошат състоянието на кожата, акнето, да създадат условия за по-бързо образуване на бръчки. Причината е, че предизвикват възпаления на микрониво в клетките, което състарява.
Корнфлейкс и мюсли
Много хора погрешно смятат, че зърнените закуски, мюслите и корнфлейксът са здравословни храни, с които спокойно могат да стартират деня си. Истината е, че изобщо не са. Тези закуски съдържат много добавени захари, които причиняват възпаления в клетките и ускоряват процесите на стареене. В допълнение дори създават условия за поява на хронични заболявания, затлъстяване, диабет.
Портокалов сок
Портокаловият сок се счита за здравословна напитка, но ако не е прясно изцеден, тази теория бързо губи смисъла си. В готовите натурални портокалови сокове, макар да са 100-процентови, се съдържат добавени захари. И още нещо – прясно изцеденият портокалов сок също е много наситен с плодови захари, тъй като за приготвянето на една чаша сок са нужни няколко портокала. Това повишава рязко нивата на кръвна захар и създава условия за възпаления и метаболитни проблеми.
Грешки с прическата, които ви правят по-стари
Пиле на скара
Пилето на скара е любима храна на много хора. Вкусно, сочно, апетитно, печеното на скара пилешко месо е избор на мнозина в ежедневното им меню. Обгорялото месо обаче има канцерогенни ефекти. При препичането на месото на висока температура се образуват съединения, които имат не само състаряващ ефект, но и могат да имат потенциално опасни ефекти върху здравословното състояние.
5 начина, по които работата ви прави по-стари
Растителни масла
Готвенето на различни ястия и термичната им обработка предполага употреба на растителни масла в течна форма. Слънчогледовото олио е сред най-често използваните. Считаме го за не особено здравословно, но истината е, че която и течна растителна мазнина да използвате, ако е в големи количества и ако е твърде дълго термично обработвана по време на готвенето, тя става нездравословна. Излишъкът от растителни мазнини може да ускори стареенето и да предизвика здравословни проблеми, възпаления на клетъчно ниво, да създаде условия за хронични заболявания.