Храни, които изненадващо може да сложите във фризера

Продукти, които спокойно можете да замразите

16.12.2022г. / 06 29ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Замразяването на храната е начин да я запазим годна за консумация по-дълго. За някои храни сме абсолютно сигурни, че можем да ги сложим във фризера. Ако например имате голямо количество месо, разбира се, ще го сложите във фризера. Същото важи за някои зеленчуци и горските плодове.

5 начина да консервирате и запазите храната си

Но вероятно не сте се замисляли колко още храни можете да съхранявате в замразено състояние.

Кои са храните, които изненадващо можете да сложите във фризера?

Хумус

Ако сте си направили повече хумус, отколкото можете да изядете, можете да го замразите. Същото можете да направите и с купения от магазина хумус. Важното е да е запечатан в плътно затварящ се съд. Ако отгоре няма предпазен маслен слой, поръсете с малко зехтин, затворете и сложете във фризера.

Варена паста

Сварената паста често остава и бива изхвърлена. Вместо това можете да я замразите във фризера и да я използвате след това за други рецепти. Поръсете пастата с малко зехтин и отново я сложете в подходящ съд за замразяване. Така няма да се слепне.

Как да съхранявате цял и нарязан лук така, че да не мирише

Яйца

Яйцата също могат да се замразяват. Важното е да не ги слагате с черупките във фризера. Ако са пресни, разбийте ги и ги сложете в плътно затварящ се съд.

Сирена и кашкавали

Сирената и кашкавалите също са храни, които могат да отидат във фризера. Могат да се използват за готвене след това, тъй като текстурата им ще се измени заради замразяването.

Листни зеленчуци

Зелените листни зеленчуци са подходящи за замразяване. Те се развалят бързо и ако имате голямо количество, можете да го сложите във фризера в подходящи найлонови торбички. След размразяване могат да се използват за смутита, супи, печени ястия.

Суперхрани, които можете да съхранявате във фризера (галерия)

Свързани статии

Авокадо

Авокадото е плод, който съдържа много мазнини и по тази причина често се консумира в по-малки количества. Ако ви остане авокадо, то ще покафенее много бързо и ще стане негодно за консумация. Можете да го замразите и да го използвате за следващата си рецепта.

Масло

Въпреки че маслото е траен продукт и не се разваля лесно, големите количества от него могат да гранясат. Ако имате повече масло, замразете го. Това се налага, тъй като от маслото се използват неголеми количества и се хаби бавно.

Как правилно да съхраняваме билките

Сготвен ориз

Оризът също може да се сложи във фризера, ако ви е останало неизползвано количество. Важно е да бъде на по-тънък слой в стъклен съд или найлонова торбичка. Това ще го предпази от прекалено слепване. След размразяване може да се използва повторно за приготвяне на различни ястия.

Коментирай
Свободно време