Снимка: istock
Намаляването на калориите е класически подход в отслабването. Независимо колко модерни диети има, които обещават бързи и трайни резултати без глад, ограничаването на калорийния прием си остава най-добрият метод за контрол на теглото, който не забранява и не изключва цели групи храни. Това позволява да хапвате от всичко, но без да надвишавате определен брой калории на ден.
Храни с малко калории, които потискат глада
Но намаляването на калориите има и още една много важна полза освен отслабването. То се свързва с удължаване на живота и забавяне на стареенето.
Според Центровете за контрол и превенция на заболяванията на САЩ, намаляването на дневния калориен прием само с 5 до 10% има страхотни ползи за управлението на холестерола, кръвното налягане, кръвната захар, а това има фантастични ефекти върху здравето.
Според данните от проучване, публикувано в началото на 2023 година в Nature Aging, цитирано от healthdigest.com, дългосрочното намаляване на калориите може да промени биомаркерите в ДНК, които реагират на процесите на стареене.
Изследователите са събрали 220 човека, разделени в две групи на възраст между 21 и 50 години. Едната група от хора са били помолени да намалят дневния си калориен прием с 25%, като иначе запазят диетата, която следват. Другата група хора били помолени да се хранят както обикновено.
Съдържат ли калории билките и подправките?
И двете групи били с нормално или леко наднормено тегло в началото на изследването, чиято продължителност била 2 години. В началото на изследването учените са измерили биологичната възраст на участниците и скоростта на стареене с помощта на специфични ДНК алгоритми. Те проследили тези данни в началото и в края на изследването.
Целта била да се установи дали нискокалоричната диета може да забави процесите на стареене, което да подобри качеството на живот и потенциално да намали риска от преждевременна смърт.
Оказва се, че намаляването на калориите наистина може да се свърже със забавяне на стареенето.
3 начина да приемате по-малко калории, но без да гладувате
Проучването установява, че контролната група, която е намалила калорийния си прием със съвсем малко количество – между едва 2% и 3%, е демонстрирала намаляване на теглото, общото възпаление в тъканите и намалена скорост на стареене на клетките в сравнение с групата, която не е променила храненето си.
Изследователите смятат, че тези резултати могат да помогнат за намаляване на ранната смъртност с до 15%.