Снимка: istock
Протеините са много важен компонент от храненето. Те са необходими на организма в много отношения. Протеините участват в изграждането на всяка клетка и тъкан. Деленето на клетките, регенерирането им са невъзможни без участието на протеини, защото при храносмилането им метаболитните процеси ги разграждат до аминокиселини. Именно те са основните градивни частици на клетките и тъканите.
Консумацията на повече протеини традиционно се свързва с повишен сърдечносъдов риск заради висок холестерол, кръвно налягане и втвърдяване на кръвоносните съдове. Всичко това обаче е проблем, идващ от вида протеини, които се консумират. Ако основният ви източник на протеини са тлъстите меса в големи количества всеки ден, сърдечносъдовият риск се повишава.
Но това не е така, ако сте наясно с полезните храни, богати на протеини, които намаляват сърдечносъдовия риск и доставят ценни аминокиселини на организма.
Вижте още:
Защо пиенето на протеини преди лягане може да е добър избор
Признаци, че не ви достигат протеини в храненето
От колко протеини се нуждаете в зависимост от възрастта?