20 ползи от консумацията на куркума

За повече здраве

07.04.2023г. / 10 20ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Тя има наситен златистооранжев цвят, предлага се под формата на прах, хранителна добавка или корен – куркумата. Една все по-предпочитана подправка, която не само добавя интересен вкус на ястията и ги прави по-цветни, но е изключително полезна за здравето. Куркумата е от едно растително семейство с джинджифила. В китайската и индийска кухня и медицина се използва от стотици години за подобряване на здравето.

Внимание! Преди прием на хранителни добавки и консумация се консултирайте със специалист.

Вижте 20 добри причини да добавяте по-често куркума към вашите рецепти.

1. Подпомага храносмилането.

2. Смята се, че има противоракови свойства.

3. Спомага за намаляване на възпалението в организма.

4. Допринася за контролиране на нивата на кръвната захар.

Полезни храни, които обаче ви карат да напълнявате

5. Допринася за контролиране на нивата на холестерола.

6. Грижи се за здравето на сърцето.

7. Има антиоксидантни свойства.

8. Укрепва имунитета.

„Златно“ мляко при настинки, умора и депресия

9. Облекчава симптомите на артрит.

10. Според някои западни проучвания, консумацията на куркума може да помогне за повишаване на серотонина и допамина, които влияят на настроението ни.

11. Куркумата подпомага функцията на черния дроб, подобрява детоксикацията и намалява чернодробните нарушения.

12. Благоприятства здравето на костите и ставите.

13. Насърчава здравословни нива на кръвно налягане.

Джинджифилов чай с куркума и неговите ползи за здравето

14. За куркуминът в куркумата, който е активното вещество, се смята, че подобрява кръвообращението.

15. Защитава мозъка от фактори на стареенето, като оксидативен стрес, може да помогне за паметта и други когнитивни способности, които са склонни да отслабват с напредване на годините.

16. Полезна е за здравето на очните тъкани.

17. Благоприятства полезните чревни бактерии.

Амарант – зърното, което не съдържа глутен и балансира холестерола

18. Смята се, че консумацията на куркума може да помогне за успокояване на възпалението в дихателните пътища на дихателната система, благодарение на антиоксидантите, които съдържа.

19. Спомага за намаляване на телесните мазнини, като учените отдават това на куркумина.

20. Допринася за намаляване на главоболието. Мигрената обикновено се причинява от възпаление на кръвоносните съдове в мозъка, а куркуминът може да помогне за облекчаване на налягането, сочат западни изследвания. Това се дължи на неговите противовъзпалителни свойства.

Снимка: istock

Коментирай