Снимка: istock
Как обичате да пиете кафето си? Докато за някои то трябва да е силно и чисто, други предпочитат няколко капки мляко в него. Оказва се, че тази комбинация от кафе и мляко може да има някои противовъзпалителни ползи за тялото ни.
Чували сме за полифенолите, за които е известно, че са естествени растителни съединения, имащи редица ползи за здравето. Според дългогодишни западни изследвания, тези мощни антиоксидантни съединения са важни за сърдечното здраве, за имунитета ни.
Ленено семе за по-млада и здрава кожа
Според нови проучвания, полифенолите могат да се борят с възпаленията в организма. Според проучване, публикувано в Journal of Agricultural and Food Chemistry, изследователи от Департамента по хранителни науки на Университета в Копенхаген и Департамента по биомедицински науки в Дания са тествали ефектите на полифенолите, когато се комбинират с протеини в хранителни източници. Те са изследвали какво се случва, когато богатото на полифеноли кафе се комбинира с богато на протеини мляко.
23 причини кафето да е част от вашето ежедневие
Изводите, до които стигат са, че когато имунните клетки са изложени на кафе с мляко, комбинацията от полифеноли от кафето и аминокиселините от протеина в млякото, засилват противовъзпалителните ефекти.
Всъщност изследователите откриват, че комбинацията от полифеноли и аминокиселини е два пъти по-ефективна в борбата с възпалението, отколкото полифенолите сами по себе си.
Авторите на изследването смятат, че това може да означава, че комбинирането на богати на протеини храни с плодове, зеленчуци и други богати на полифеноли храни може да подобри противовъзпалителните ефекти на храните, които консумираме.
5 причини да добавим в менюто си козе мляко
В допълнение към кафето, някои от най-добрите хранителни източници на полифеноли са: горски плодове, зехтин, артишок, тъмен шоколад, боб, звездовиден анасон, ядки, мента, ябълки, сливи, спанак, червен лук, цикория, черен и зелен чай, какао на прах, червено вино и други.
В допълнение към млякото, което за предпочитане трябва да е качествено прясно мляко, някои от най-добрите храни, богати на аминокиселини включват: ядки, месо, риба, семена, домашно птиче месо, бобови растения, млечни продукти, други храни, богати на протеини, ферментирала соя и други.
20 ползи от консумацията на куркума
В допълнение към борбата с възпалението, аминокиселините – включително аминокиселините с разклонена верига, имат няколко други доказани предимства:
Но борбата с възпалението не е единственото предимство на полифенолите. Тези впечатляващи растителни съединения, според изследвания, допринасят и за:
По материали от draxe.com