Снимка: istock
Знаете ли, че много хора не подозират, че могат да имат висока кръвна захар и инсулин. Обикновено не обръщат внимание на някои неразположения и разбират, чак след като им бъдат направени кръвни изследвания. Балансът на глюкозата в кръвта е важен за всеки, не само за хората, на които се налага да спазват определен режим на хранене, приемащи медикаменти за инсулинова резистентност и диабет. Вижте кои са едни от най-добрите витамини и минерали, за които се смята, че имат положително влияние.
Внимание! Преди прием на хранителни добавки, допитайте се до лекар.
Хром
Ролята на този минерал в глюкозния и липидния метаболизъм е известна от дълги години и много проучвания разглеждат способността му да помага за стабилизиране на нивата на кръвната захар и да повишава чувствителността към инсулин. Учените смятат, че хромът допринася и за намаляване на апетита към сладки хранителни изделия. Можете да видите кои храни са богати на хром тук.
Витамин D
За жените, загрижени за инсулиновата си резистентност, получаването на достатъчно витамин D е задължително, смятат учени. Слънчевият витамин е пряко свързан с инсулиновата чувствителност и функцията на панкреаса. Освен консумацията на храни, богати на витамин D, специалисти препоръчват, да си го набавяме и под формата на хранителна добавка. Дефицитът му се свързва не само с лошо настроение и депресия, но и с наддаване на килограми.
5 съставки, ускоряващи топенето на мазнините
Магнезий
Магнезият е минерал, който играе важна роля в регулирането на глюкозата и инсулина. Според учени има връзка между ниските нива на магнезий в организма и нарушената глюкозна толерантност, като например при метаболитен синдром и диабет. За добавянето на магнезий е установено в едно изследователско проучване, че забавя прогресията от инсулинова резистентност към диабет тип 2 и намалява общите нива на глюкоза и инсулин на гладно, като и двете са критични рискови индикатори в преддиабет. Минералът е важен за здравето на нервната система, кожата, сърцето и други.
Витамин К
Добре известно е, че витамин К е от съществено значение за съсирването на кръвта и ролята му за здравето на костите. Но също така играе важна, макар и малко известна роля, за поддържане на инсулиновата чувствителност. Докато една от ключовите му форми (K1) е налична в листните зеленчуци, другата (K2) се среща най-често във ферментирали храни. Това е формата на витамин К2, която поддържа инсулиновата чувствителност и функцията на бета-клетките на панкреаса.
Храни, които да избягвате при диабет
Цинк
Цинкът играе ключова роля в действието на инсулина и способността на тялото да метаболизира въглехидратите. Известно е, че спомага за поддържане на инсулиновата чувствителност. Тъй като се смята, че дългосрочната употреба на добавка с цинк може да промени нивата на минерали като мед, винаги се допитайте до лекар, преди прием на хранителни добавки. Цинкът е важен също и за имунитета, косата, кожата, ноктите и други.
Витамини от група В
Докато всички витамини от група В участват в широк спектър от функции на тялото, по-специално тиамин (В1), биотин (В7) и кобаламин (В12, са от съществено значение за здравословния метаболизъм на глюкозата. Витамин В1 има жизненоважна роля в метаболизма на глюкозата в клетките и също така помага за предотвратяване на усложнения от високи нива на кръвна захар, смятат учени.
Недостигът на витамини от група В, по-специално витамин В7, може да наруши способността на организма да произвежда и реагира на инсулин. И инсулиновата резистентност е свързана с понижени нива на B12, което от своя страна може да допринесе за наличието на умората и сърдечносъдовите усложнения.
По материали от womenshealthnetwork.com