Снимка: istock
Храната, която консумираме, носи на организма ни хранителни вещества, от които той има нужда. Здравословното хранене с полезни храни е ключово за поддържането на добро здраве и красива фигура.
Сурови десерти, които са полезни
Някои храни обаче губят хранителните си качества, ако бъдат сготвени. Термичната обработка отслабва действието на витамините, минералите, антиоксидантите в състава им, което лишава организма от ценните им качества.
Кои са храните, които е добре винаги да ядем сурови?
Лук и чесън
Лукът и чесънът са много полезни. Те съдържат активното вещество алицин. Той е силен антиоксидант, който обаче губи свойствата си при готвене. Затова е по-добре да консумирате лука и чесъна сурови, когато това е възможно.
Червени чушки
Червените чушки е добре да се ядат сурови, защото в тях се съдържа витамин С в големи количества. Те са дори по-богати на витамин С от цитрусите. При готвене витамин С се разпада и губи качествата си. Най-добре е да ядете чушките сурови, за да си го набавите.
Плодове
Плодовете губят огромна част от хранителните си качества при готвене. Най-добре е да се консумират пресни, въпреки че понякога се налага да бъдат термично обработени при печива и сладкиши.
Защо е добре да избягвате сурови кълнове по ресторанти?
Важно е обаче главният ви фокус да е да се стремите да ги ядете пресни, за да си набавите всичките им ценни витамини, минерали, антиоксиданти и фибри непокътнати.
Спанак
Спанакът е един от най-добрите източници на витамин С наред с червените чушки. Витамин С много лесно се разпада при готвене. По тази причина е най-добре да се консумира в прясно състояние. Спанакът съдържа и много магнезий, който също отслабва при готвене.
Диета „сурово до 4“ – какво представлява?
Броколи
Надали би ви хрумнало да ядете броколите сурови. Не е и необходимо да се мъчите, но е важно да ги приготвяте само на пара и то за няколко минути, колкото да омекнат. Така няма да изгубят ценните си вещества. Сред тях са фолиева киселина, фибри, витамин К, сулфорафан – вид антиоксидант, борещ се с развитието на ракови клетки.