Снимка: istock
Съхранението на пресни продукти не е лесна задача. Много често именно заради погрешно съхранение правим така, че храната ни да се развали по-бързо. За да се радвате на пресни и свежи продукти по-дълго, а и за да не харчите излишни пари, изхвърляйки иначе годна за консумация храна, вижте как правилно да съхранявате пресните храни.
5 начина да консервирате и запазите храната си
За целта е важно да разберете кои храни не трябва да държите близо една до друга.
Ябълките не трябва да стоят близо до цитрусите
Ябълките и портокалите са сред най-често и редовно консумираните плодове. Вероятно и вие имате от тях в хладилника си или в купата за плодове. Трябва да знаете обаче, че не трябва да стоят близо едни до други, ако искате да останат пресни и свежи по-дълго.
Ябълките излъчват етиленов газ при зреене и гниене. Този газ се отделя от всички плодове и е естествен процес. Портокалите отделят по-малки количества от него заради по-дебелата си кора. Дръжте ябълките далеч от портокалите, за да не се развалят бързо.
Бананите не трябва да стоят на чепката
Някога разделяли ли сте бананите един от друг, така че да не стоят на клонката или чепката си? Вероятно не, както повечето хора. Това обаче е грешка. Разделянето на бананите от чепката забавя процесите на зреене и гниене, което предпазва плода от разваляне.
Горските плодове трябва да се измиват веднага
Горските плодове не са траен продукт. По тази причина дългото им съхранение е невъзможно, освен чрез замразяване. Имайте предвид, че измиването им е задължително, ако ги прибирате в хладилника в прясно състояние. Консумирайте ги скоро след това, иначе се развалят.
Грешки в складирането на храната, които ви костват пари
Измиването им преди прибиране в хладилника се налага, защото по тях се задържат много плесени, мухъли и микроорганизми заради порестата им, сочна и пълна с гънки или мъх структура. Ако не измиете горските плодове преди да ги приберете в хладилника, това крие риск от развитие на плесени по другите храни вътре.
Не съхранявайте в близост лук и картофи
Лукът и картофите винаги трябва да стоят далече едни от други, защото ускоряват взаимното си разваляне. Лукът е богат на ароматни активни съединения и вода, които ускоряват покълването на картофите. Така те стават негодни за консумация.
Кореноплодните зеленчуци в хартиена торба
Кореноплодните е добре да се съхраняват в хартиена торба, защото така се предпазват от гниене. Колкото и трайни да изглеждат кореноплодните, те всъщност омекват лесно и се развалят по-бързо при директен досег с останалите храни и среда в хладилника.
5 причини да пилеете пари заради изхвърляне на храна
Краставиците не трябва да стоят самостоятелно
Не е добре краставиците да стоят в близост до каквито и да е други плодове и зеленчуци. Те са силно податливи на етиленовия газ, което значително ускорява омекването им и развалянето им. Ако сте забелязали, че краставиците ви омекват и се сбръчкват в хладилника, то е защото ги държите в досег с други продукти.