Снимка: istock
Червеното цвекло е кореноплоден зеленчук, който притежава много ценни хранителни вещества. Благодарение на тях то се счита за много полезно и е важно да бъде включвано в менюто. Но също така то може да се счита и за вредно, особено ако се консумира прекалено често и в големи количества.
Многобройните ползи за здравето от цвеклото (галерия)
С червеното цвекло трябва да се внимава. Ето защо.
Червеното цвекло може да оцвети урината
Консумацията на червено цвекло може да направи урината ви розова и дори червена, ако е в прекалено големи количества. Може да повлияе дори на изпражненията, като им придаде цвят на кръв. Това може да ви стресне, че имате кръвотечение от червата. Концентрираният сок от червено цвекло има още по-силен ефект в тази посока именно заради концентрацията си.
Червеното цвекло може да предизвика подагра
Червеното цвекло съдържа активни вещества, които окисляват клетките в организма. Повишените нива на киселинност създават условия за образуване на калциеви камъни. Те могат да се натрупат в жлъчката, бъбреците, а могат и да предизвикат подагра.
Камъни в бъбреците и жлъчката
Ако ядете прекалено много цвекло и то често, това повишава многократно риска от образуване на камъни в бъбреците и жлъчката. Този ефект се дължи на високото съдържание на оксалати в цвеклото. Те създават условия за кристализирането им и образуването на твърди формации.
За какво е полезен сокът от червено цвекло
Повишава риска от диабет
Тъй като червеното цвекло е много богато на естествени захари, то е с висок гликемичен индекс. Това го прави забранена храна за страдащи от инсулинова резистентност, диабет и метаболитен синдром.
И все пак червеното цвекло има и полезни свойства.
То е много богато на витамини, минерали и антиоксиданти, които имат редица положителни свойства.
Червеното цвекло може да е полезно в превенцията на рак именно заради богатото наличие на антиоксиданти в състава си.
То съдържа витамини от група В, които подобряват функциите на нервната система, предпазват мозъка от дегенеративни заболявания, допринасят за повече енергия в мускулите.
Червеното цвекло намалява риска от сърдечносъдови заболявания заради антиоксидантите в състава си. То е и богат източник на витамин С, важен за сърдечносъдовата и имунната системи.
Ползи от червеното цвекло по време на бременност
Умерената консумация на червено цвекло подобрява храносмилането, като улеснява изхождането и провокира движенията на червата. Това облекчава запека.
Червеното цвекло е много богато на желязо. Това го прави полезно за синтеза на хемоглобин и превенцията на анемия.
Червеното цвекло съдържа лутеин и зеаксантин – антиоксиданти, които са много важни за добро зрение и превенцията на дегенерации на макулата и ретината – едни от основните причини за загуба на зрение.