Алкални храни за повече здраве и стройна фигура

Защо е важно да алкализирате организма чрез храната

02.08.2023г. / 14 18ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Алкално-киселинният баланс в тялото е от огромно значение за цялостното здравословно състояние и протичането на процесите в организма. Много е важно да се стремим да се придържаме към златната среда, защото крайностите могат да предизвикат сериозни проблеми.

Поддържането на киселинна среда в организма за дълъг период от време може да създаде условия за възникване на хронични заболявания, възпаления, дегенеративни процеси, рак. Високата киселинност в организма уврежда клетките, пречи на нормалното им делене и регенерация, а това създава условия за тяхното изменение.

Как да алкализирате тялото си

Храната е един от най-важните фактори, които влияят върху това какъв ще бъде алкално-киселинният баланс в тялото. Чрез нея можете да контролирате средата в тялото, като коригирате така вредната висока киселинност с помощта на алкални храни.

Алкалните храни спомагат за понижаване на киселинността в организма. Алкалната среда в тялото подобрява имунитета, регенериращите и оздравителните сили на тялото, намалява риска от рак и дегенеративни хронични заболявания.

Кои са най-полезните алкални храни?

Банани

Бананите са много богат източник на калий, желязо и мед. Тези минерали действат алкализиращо и стимулират регенерацията на червените кръвни клетки. Бананите помагат и в контрола на кръвното налягане благодарение на калия в състава си.

Сини сливи

Сините сливи са алкална храна, която понижава киселинността в тялото. Те имат свойството да потискат вредното влияние на свободните радикали, намалявайки възпаленията в тялото. Понижават киселинността в организма, като предпазват от рак и подпомагат регенерацията и синтеза на червени кръвни клетки.

Лимони

Въпреки че лимоните са кисели, те всъщност са алкална храна. Богати са на лимонена киселина, която балансира алкално-киселинната среда в тялото и потиска възпаленията. Лимоните са още източник на витамин С, който е мощен антиоксидант и подпомага намаляването на възпаленията в тъканите.

Здравословни ползи от кайсиите и ядките им

Морска сол

Морската сол е много богата на минерали и именно заради това тя е много мощна алкална храна. Добавянето ѝ към ястия и рецепти балансира pH-то в организма, като намалява киселинността.

Свързани статии

Джинджифил

Джинджифилът е много полезна храна. Той има алкален характер. Богат е на природни противовъзпалителни и антимикробни вещества. Действа алкализиращо, като намалява киселинната среда в тялото. Хапвайте джинджифил редовно, защото той подобрява бактериалната флора в червата, лигавиците, кожата, а това е от голямо значение за алкално-киселинния баланс.

Домати

Доматите също са храна, която алкализира организма. Те са много богат източник на антиоксиданти и витамин А, калий, които внасят страхотен баланс в тъканите. Доматите имат и свойството да извеждат излишните течности от организма, което допълнително подобрява функциите на клетките.

Ползи и рискове от ежедневната консумация на домати

Кайсии

Кайсиите са алкална храна. Наред с останалите костилкови плодове (праскови, сливи, нектарини) те са една от най-полезните алкални храни. Редовното им похапване понижава киселинността в организма, намалява риска от хронични възпалителни заболявания, рак, диабет, сърдечносъдови инциденти.

Коментирай