Снимка: istock
Витамин B2 е известен още и като рибофлавин. Той е един от най-важните витамини за нашето здраве, но също така е смятан и за антиоксидант. Тъй като е водоразтворим витамин, подобно на всички витамини от група В, важно е да си набавяме витамин В2 чрез консумацията на полезни храни, които го съдържат или под формата на хранителни добавки след консултация с лекар, разбира се.
Интересното е, че всички витамини от група В се използват за подпомагане на смилането и извличането на енергия от храните, които консумираме. Витамин B2 е необходим за функционирането на всяка една клетка в тялото ни. За неговия дефицит и рядкото консумиране на храни, които го съдържат, се смята, че може да доведе до появата на анемия, умора и бавен метаболизъм.
За какво още е полезен рибофлавинът?
Дългогодишни изследвания доказват, че витамин B2/рибофлавин действа като антиоксидантно хранително вещество. Помага за предотвратяване на липидната пероксидация и окислителното увреждане, като и двете допринасят за хронични здравословни проблеми, като сърдечносъдови и неврологични заболявания.
4 хранителни вещества за дълголетие
Кои храни, богати на витамин В2 можем да добавим към ежедневното си меню?
Черен дроб – Той е отличен източник на витамини от група В и е много богат на рибофлавин.
Темпе – Това е вид ферментирал соев продукт, който е отличен растителен източник на протеини, фибри, витамин В2 и няколко основни хранителни вещества.
Яйца – Според някои изследвания три големи яйца осигуряват 49% от дневната стойност на витамин В2. Въпреки това, не забравяйте, че не бива да се прекалява с консумацията им.
Хапвайте слънчогледов тахан за баланс на кръвното и здрави кости
Хайвер – Вкусният хайвер, освен витамин В ни осигурява и големи количества холин, омега-3, протеини и други.
Атлантическа скумрия – Тя има няколко предимства в сравнение с други риби. Известно е, че е с много високо съдържание на омега-3 мастни киселини, но също така има една от най-ниските концентрации на живак. Също така ни осигурява и рибофлавин.
Кисело мляко – Богато на протеини, калций, витамин D, фосфор, витамини от група В, включително рибофлавин.
10 протеинови храни, полезни за сърцето (галерия)
Гъби – Гъбите са чудесен източник на важния витамин D. Имат малко калории, но добри количества витамини от група В, желязо, калий, селен и други.
Миди – Добра новина за любителите на тези морски дарове. Мидите, подобно на стридите, са много богати на хранителни вещества, като омега-3, протеини, рибофлавин и други.
Бадеми – Вкусните бадеми предлагат широка гама от витамини и минерали. Този вид ядки имат доста добро съдържание на витамин В2.
Спанак, свински и агнешко месо – За месото знаем, че ни осигурява желязо, протеини. Спанакът също е богат на желязо, калий, калций, витамин А и други. Общото за тези три храни е, че съдържат добри количества витамин В2, освен това се получават и вкусни ястия с червено месо и спанак.