Снимка: istock
Яйцата са една от най-полезните храни, които се препоръчва да консумираме 2-3 пъти седмично. Освен че ни осигуряват редица витамини и минерали, яйцата са богати и на протеини. Протеинът е важен за възстановяване на тъканите, мускулния растеж, имунната функция и други. Според научни данни яйчените белтъци са с по-високо съдържание на протеини, но по-голямата част от другите хранителни вещества, открити в яйцето, всъщност се намират в жълтъка.
Яйчените жълтъци са с по-високо съдържание на мазнини, селен, фосфор, витамин В12, витамин А, витамин D, фолат и рибофлавин. Има хора, които имат непоносимост или алергия към яйца или просто не обичат да ги хапват.
Ако сте от тях или се вълнувате за кои храни се смята, че имат повече протеини от яйцата (някои от тях са червено и пилешко месо, кисело мляко), вижте няколко предложения в галерията ни.
Още по темата: