Какво да не правим:
1. Да избягваме продължителното стоене на открито.
2. Дошло е време да си купим кола с климатик – противопоказно е да отваряме прозорците.
3. Слънчевите очила са задължителни – поне малко предпазват очите ни.
4. Необходимо е да вземаме колкото може по-често душ, за да отмиваме попадналите по тялото ни полени.
5. Сушилните са измислени за нас – в никакъв случай не трябва да простираме прането навън.
6. Трябва да имаме предвид, че алкохолът стимулира предразположението към алергични реакции.
7. Добре е да избягваме прясното мляко, млечните продукти и колбасите през този сезон.
8. Да избягваме алергизиращи храни, съдържащи глутен: пшеница, ечемик, ръжен хляб, мая.
9. Да избягваме храни овкусени с глутамат като сухи супи и бульони.
10. Да избягваме така наречените джънк фудс: чипс, солени бисквити, снакс, пържени ядки.
11. Да преустановим приема на газирани напитки или напитки подсладени с аспартам.
Какво да правим:
1. Да приемаме повече витамин C – той е основен антиоксидант, който поддържа в норма имунната система и помага на организма по-бързо да се справи с алергичните симптоми. (лимони, шипки, червени чушки).
2. Да приемаме рибено масло – едно от най-добрите противовъзпалителни средства.
3. Да приемаме бромеланин, доказано е, че облекчава хремата и затрудненото дишане – съдържа се в ананаса.
4. Куерцетин – продава се като хранителна добавка в аптеките и се съдържа в корите на зелените ябълки.
5. Да пием по два литра вода на ден.
6. Да хапваме по една голяма комбинирана зеленчукова салата.
7. Между храненията винаги да избираме плод.
* * *
Още от Здраве и красота:
Кърлежите
Сезонът на алергиите
Слънчевите бани
Лятото и жилещите насекоми
Суровите плодове и зеленчуци – укрепват имунитета
Пийте повече вода в жегите
Да подготвим кожата си за лятото