Болката може да се появи по всякакви причини и навсякъде по тялото. Преди обаче да прибегнете към болкоуспокояващи лекарства, вижте как можете да помогнете на тялото си да се справи с болката с помощта на най-естественото нещо – храната.
Някои храни имат невероятен болкоуспокояващ ефект благодарение на веществата в състава си. Те могат да успокоят болка, спазми, крампи, неразположения в различни тъкани.
Ето защо ефектът им е толкова полезен – те не само помагат да потиснете болката, но и да подхраните организма си с прекрасни хранителни вещества.
Кои са храните, които имат болкоуспокояващ ефект?
Джинджифил
Неслучайно поставяме джинджифила на първо място. Той е първенец по този показател, защото притежава невероятни болкоуспокояващи хранителни вещества.
Джинджифилът не само потиска болката, но и намалява възпаленията навсякъде в тялото, подпомага справянето с всякакви храносмилателни проблеми, като гадене, повръщане, киселини, болки.
Сьомга
Сьомгата е една от най-полезните риби. Благодарение на омега-3 мастните киселини в състава си, сьомгата има свойството да потиска възпаленията и болката.
Освен омега-3 в сьомгата се съдържат още витамин С, манган и тиамин, които също имат противовъзпалителен ефект и намаляват болката.
Моркови
Ако имате болки някъде по тялото, хапвайте повече моркови. В тях се съдържа бета-каротин, който е мощен антиоксидант с противовъзпалителен ефект.
Антиоксидантите имат способността да намаляват болката натурално и влиянието им не бива да се подценява. Същото важи за сладките картофи и тиквата, които притежават сходни свойства.
Ананас
В ананаса се съдържа активното вещество бромелаин, което също има антиоксидантен характер и допринася значително за намаляване на възпалението и болката.
Ананасът е богат още на витамин С, който също е антиоксидант с противовъзпалителни свойства. Той стимулира и имунната система, подпомагайки я в справянето с болката и атаките от външни патогени.
Броколи
Броколите са една от най-полезните храни, които можете да включите в диетата си по много причини. Те са бедни на калории, богати на фибри, имат нисък гликемичен индекс, което спомага за контрола на диабета, наднорменото тегло, инсулиновата резистентност.
В броколите се съдържат бета-каротини, които имат противовъзпалителен и болкоуспокояващ ефект, благодарение на противовъзпалителните си свойства.
Броколите са богати на витамин С, който също намалява възпалението и стимулира оздравителните процеси в тъканите и тялото.