Ако сте забелязали, че излъчвате лоша миризма от тялото си, причината за това може да е храната, която ядете. Някои храни имат свойството да предизвикват лош мирис на тялото, излъчван от дъха или кожата.
Ако те присъстват редовно в храненето ви или сте консумирали по-голямо количество от тях, вероятността да имате лош мирис на тялото е голяма.
Кои са храните, които ви карат да миришете лошо?
Лук и чесън
Естествено е, когато се спомене лоша миризма на тялото да се сетите за лука и чесъна. И сте прави. Лукът и чесънът са първенци по предизвикване на лоша миризма не само на дъха, но и на цялото тяло. Ако сте яли повече лук или чесън, миризмата им ще се излъчва и през кожата ви известно време.
Тя ще се отделя от потните и мастните жлези, като ще измени цялостния ви характерен телесен мирис, докато алицинът не се отдели от тялото ви. Той е основното активно вещество в лука и чесъна, което придава характерните им вкусове и аромати.
Алицинът обаче не ви е враг. Ако сте склонни да понесете миризмата му, ще се радвате на много здраве. Той е антиоксидант, имащ мощни противовъзпалителни, болкоуспокояващи, антимикробни свойства.
Зеле, броколи, спанак
Всички представители на семейство Кръстоцветни ви карат да излъчвате лоша миризма, особено ако сте изяли по-голямо количество от тях. Те съдържат множество антиоксиданти и фибри, полезни са за здравето, но могат да причинят лоша миризма и подуване на корема.
За да се справите с този проблем, хапнете малко кисело мляко, което да неутрализира действието им и да успокои храносмилателния ви тракт.
Кимион
Кимионът е прекрасна подправка, която си отива перфектно с колбаси, кебапчета, кюфтета, продукти от свинско и телешко месо. Той обаче може да причини лоша миризма на тялото.
Възможно е да направи потта ви да мирише по-неприятно, докато се излъчва от нея. Причината е в активните вещества на кимиона, които имат силен мирис.
Можете да преборите лошата миризма от кимиона, като хапнете малко орехи или джинджифил. Те ще неутрализират неприятния мирис и ще ви освежат.
Аспержи
Аспержите са вкусни и много полезни, защото са богати на витамин К и фибри в изобилие. При храносмилането им обаче се освобождават ензими и серни съединения, които предизвикват лоша миризма на тялото. Обикновено трае няколко часа до един ден, докато премине през тялото ви и се усвои напълно.