Преди да обелите плодовете и зеленчуците, помислете отново. Обелките им всъщност в повечето случаи съдържат много повече и по-наситени хранителни вещества от сърцевината им. Ако искате организмът ви да се радва на повече витамини, минерали, антиоксиданти и фибри, не обелвайте корите им.
Някои плодове и зеленчуци са много по-здравословни, ако се консумират с обелките. Вижте кои са те.
Картофи
Картофите са много по-вкусни, хрупкави и апетитни, когато не са обелени. Без значение дали са млади, пресни или късни картофи, не премахвайте обелките, защото те са и много ценен източник на желязо, калций, витамин А, магнезий, витамини от група В, витамин С.
Разбира се, имайте предвид и опасността от веществото соланин. За да се предпазите от него, прочетете кои картофи все пак не стават за ядене тук.
Ябълки
Кората на ябълките е много наситена с фибри и антиоксиданти. В нея са концентрирани витамини, минерали и голямо количество пектин. Той е отговорен за контрола на кръвната захар и холестерола. Ако консумирате ябълките с обелките, те ще допринесат за балансиране на кръвната захар и по-бавното ѝ усвояване заради голямото количество фибри в кората.
Цитруси
Повечето хора белят цитрусовите плодове, когато ги ядат. Разбираемо е, особено с оглед на бялата ципа под кората, която горчи. Но ако плодът е с по-тънка кора и ципа, спокойно можете да опитате да го изядете заедно с кората. В нея са концентрирани огромни количества витамин С, А, К, В6, магнезий, калций, калий.
Краставици
Сърцевината на краставицата е далеч по-бедна на хранителни вещества от кората ѝ. Всъщност тя съдържа предимно вода, докато обелките на краставицата са богати на фибри, витамин К, калий, антиоксиданти в голямо количество.
Манго
Мангото и без това е трудно за белене, така че не си правете труда. Нарежете го заедно с кората, защото тя ще ви донесе изключително много антиоксиданти, бета-каротин, полифеноли, омега-3 и 6, магнезий, манган, калий. Мангото е много полезно в превенцията на рак, диабет, сърдечносъдови заболявания именно заради прекрасните си хранителни вещества.
Киви
Може да звучи много странно, но кивито заслужава да се яде цяло заедно с обелката. Въпреки че тя е мъхеста и изглежда невъзможна за консумация, тя е полезна. Съдържа огромно количество витамин С, фибри, витамин А, калий, магнезий, антиоксиданти.