Храни с високо и ниско съдържание на хистамин

За повече здраве

06.01.2024г. / 07 00ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Хистаминът е химикал, отговорен за няколко важни функции, включително, сред които предаване на съобщения до мозъка, допринася за освобождаването на стомашна киселина за подпомагане на храносмилането, освобождаване след нараняване или алергична реакция като част от имунния отговор на тялото. 

Човешкото тяло естествено синтезира хистамин и ензима диаминоксидаза (DAO). Храносмилателният ензим DAO е отговорен за метаболизирането на хистамин, който консумирате от храната, тъй като има и храни, които съдържат повече или по-малко хистамин. гастроезофагеална рефлуксна болест, хранителни алергии и други. 

Свързани статии

Вероятно сте чували за непоносимост към хистамин. Тя не означава, че имате непоносимост към него, а че тялото ви не може да преработи хистамина ефективно.

Може да развиете непоносимост към хистамин, ако тялото ви развие дефицит на DAO ензим и не може да разгради хистамина, сочат западни изследвания. Някои медицински състояния могат да увеличат риска за развитие на непоносимост към хистамин. Сред тях са някои състояния на черния дроб, болест на Крон, хроничен стрес, синдром на раздразнените черва и синдром на пропускливите черва, алергии към храни и други. 

Кои са едни от най-често срещаните симптоми на хистаминова непоносимост? 

Възможни са подуване и болки в корема, запек, газове в корема, повръщане, диария, умора, сърбяща кожа, главоболие и мигрена, копривна треска, сърбяща кожа, хипертония, кихане и проблеми със синусите, нередовен месечен цикъл и други. Разбира се, при наличието на някои от тези неразположения, винаги е важно да не отлагате консултация с лекар, тъй като може да се касае за съвсем друг здравословен проблем. 

Свързани статии

Храни с високо съдържание на хистамин, които трябва да се избягват.

Въпреки че е трудно да се определят количествено нивата на хистамин в храната, има някои общоприети храни, чиято консумация е добре да се намали, когато следвате диета с ниско съдържание на хистамин. Разбира се, след направена консултация с лекар може да ви бъде назначена точна диета или да ви се даде персонална препоръка за храненето.

Ето някои храни с повече хистамин:

  • Ферментирали млечни продукти, като сирене, зрели сирена, кисело мляко, заквасена сметана, мътеница и кефир;
  • Ферментирали зеленчуци, като кисело зеле и кимчи, туршии, кисели краставички, маслини;
  • Сушени, ферментирали или преработени меса, като колбаси, салами;
  • Вино, бира, друг алкохол и шампанско, пенливи вина;
  • Ферментирали соеви продукти като темпе, мисо, соев сос;
  • Ферментирали зърна, като хляб с квас;
  • Домати;
  • Патладжан;
  • Спанак;
  • Замразена, осолена или консервирана риба, като сардини и риба тон;
  • Оцет;
  • Доматен кетчуп;
  • Цитрусови плодове;

Храни с ниско съдържание на хистамин:

  • Прясно месо и прясно уловена риба;
  • Пресни плодове, боровинки, ябълки, манго;
  • Яйца
  • Зърна без глутен;
  • Заместители на млечни продукти, като кокосово и бадемово мляко;
  • Пресни зеленчуци (с изключение на домати, авокадо, спанак и патладжан);
  • Зехтин. 

Не на последно място, всеки организъм има различна реакция към храни съдържащи хистамин. 

По материали от signos.com

Коментирай