3 рецепти за детокс ястия

Пригответе си нещо леко и питателно 

11.01.2024г. / 11 31ч.
Мария Василева
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Всички сме чували, че храната може да бъде нашето лекарство. Тя има свойството освен да ни храни, да ни прави здрави, силни и изпълнени с енергия. С правилния подбор на хранителни продукти вие ще можете да се радвате на по-дълъг и пълноценен живот. Ако пък усещате, че имате нужда да дадете кратка почивка на храносмилателната си система, в следващите редове ви предлагаме няколко детокс рецепти, които ще ви накарат да се чувствате по-леки и свежи. 

Кокосова супа с къри, леща и домати

Необходими продукти:

  • 2 с. л. необработено кокосово масло
  • 1 глава лук, нарязана на ситно 
  • 2 скилидки чесън, нарязани на ситно 
  • 1 малко парче джинджифил (обелен, ситно настърган) 
  • 1 с. л. къри на прах 
  • 1 консерва неподсладено кокосово мляко
  • 1/4 ч. л. натрошени люспи от червен пипер 
  • 3/4 ч. ч. червена леща 
  • 1 консерва смлени домати 
  • 1/2 ч. ч. ситно нарязан кориандър (плюс листа за сервиране) сол
  • прясно смлян черен пипер 
  • резенчета лайм (за сервиране)


Загрейте мазнината в средно голяма тенджера на средна степен. Гответе лука, като разбърквате често, докато омекне и добие златистокафяв загар. Добавете наситнен чесън, джинджифил, къри на прах и люспи от червен пипер и гответе, като разбърквате, докато се усети аромат (около 2 минути). Добавете лещата и гответе, като разбърквате. Прибавете доматите, кориандъра, голяма щипка сол и 2 ½ чаши вода; подправете с черен пипер. Отделете ¼ чаша кокосово мляко за сервиране и добавете останалото кокосово мляко в тенджерата. Оставете сместа да заври; намалете топлината и оставете да къкри леко, като разбърквате от време на време, докато лещата омекне, но не се развари. Подправете супата с още сол и черен пипер, ако е необходимо. За да сервирате, разпределете супата в купички. Полейте със останалото кокосово мляко и отгоре нарежете и добавете още малко кориандър. Сервирайте с резенчета лайм. 

Свързани статии

Лесна салата с киноа, леща и винегрет от горчица 

Ще ви трябват:

  • ½ ч. ч. зелена леща 
  • ½ чаша червена киноа
  • 2 с. л. червен винен оцет 
  • 1 с. л. пресен лимонов сок 
  • 2 с. л. дижонска горчица 
  • ¼ ч. ч. екстра върджин зехтин 
  • прясно смлян черен пипер 
  • 3 стръка целина
  • 500 г тънко нарязано зеле 
  • 1 ч. ч. листа от целина 
  • 1 ч. ч. накъсани листа от мента 
  • 80 г настъргано полутвърдо сирене (като гауда, грюер или чедър)
  • сол 

Сварете лещата и киноата в голяма тенджера с кипяща подсолена вода, докато лещата омекне, но все още запази формата си (за около 15-20 минути). Прехвърлете в средна купа. Разбийте оцета, лимоновия сок и горчицата в голяма купа. Разбивайки непрекъснато, постепенно добавете и зехтина; разбийте, докато сместа стане еднородна. Подправете със сол и обилно количество черен пипер. Добавете лещата и киноата, стръковете наситнена целина, зелето, листа от целина и мента и разбъркайте, за да овкусите добре. Добавете сиренето и разбъркайте отново. Овкусете и подправете с още сол и черен пипер, ако е необходимо. Консумирайте веднага или охладете в хладилник за по-късно. 

Свързани статии

Сьомга на тиган с гарнитура от зеле и грейпфрут 

Необходими продукти:

  • 1 голям розов грейпфрут (заделете от него няколко парченца)
  • 1 малък шалот, нарязан на ситно 
  • 500 г филета от сьомга
  • фина морска сол
  • прясно смлян черен пипер 
  • 2 с. л. зехтин 
  • 1 с. л. обикновено кисело мляко 
  • 1/2 зряло авокадо, нарязано на кубчета 
  • 1/2 средно голяма глава зеле
  • 1/4 ч. ч. пресни листа кориандър (за сервиране)

Смесете сока от грейпфрут и нарязания шалот в малка купа. Направете разрези в кожата на сьомгата и подправете със сол и черен пипер. Загрейте 1 с. л. зехтин в голям незалепващ тиган на средно висока температура. Поставете сьомгата с кожата надолу в тигана. Гответе, докато кожата покафенее и стане хрупкава, за около 5 минути. Обърнете филетата, намалете топлината до средна и гответе, докато рибата стане непрозрачна в центъра на всяко филе, още около 4 минути. В голяма купа разбийте заедно сместа от сока от грейпфрут и шалот, киселото мляко и останалата 1 с. л. зехтин. Добавете парченцата грейпфрут, авокадото и зелето и разбъркайте внимателно, за да се смесят; подправете със сол и черен пипер. Добавете кориандър и сервирайте заедно със сьомгата.

Да ви е сладко!

Свързани статии

Коментирай