Снимка: iStock
Всички сме чували, че храната може да бъде нашето лекарство. Тя има свойството освен да ни храни, да ни прави здрави, силни и изпълнени с енергия. С правилния подбор на хранителни продукти вие ще можете да се радвате на по-дълъг и пълноценен живот. Ако пък усещате, че имате нужда да дадете кратка почивка на храносмилателната си система, в следващите редове ви предлагаме няколко детокс рецепти, които ще ви накарат да се чувствате по-леки и свежи.
Кокосова супа с къри, леща и домати
Необходими продукти:
Загрейте мазнината в средно голяма тенджера на средна степен. Гответе лука, като разбърквате често, докато омекне и добие златистокафяв загар. Добавете наситнен чесън, джинджифил, къри на прах и люспи от червен пипер и гответе, като разбърквате, докато се усети аромат (около 2 минути). Добавете лещата и гответе, като разбърквате. Прибавете доматите, кориандъра, голяма щипка сол и 2 ½ чаши вода; подправете с черен пипер. Отделете ¼ чаша кокосово мляко за сервиране и добавете останалото кокосово мляко в тенджерата. Оставете сместа да заври; намалете топлината и оставете да къкри леко, като разбърквате от време на време, докато лещата омекне, но не се развари. Подправете супата с още сол и черен пипер, ако е необходимо. За да сервирате, разпределете супата в купички. Полейте със останалото кокосово мляко и отгоре нарежете и добавете още малко кориандър. Сервирайте с резенчета лайм.
Лесна салата с киноа, леща и винегрет от горчица
Ще ви трябват:
Сварете лещата и киноата в голяма тенджера с кипяща подсолена вода, докато лещата омекне, но все още запази формата си (за около 15-20 минути). Прехвърлете в средна купа. Разбийте оцета, лимоновия сок и горчицата в голяма купа. Разбивайки непрекъснато, постепенно добавете и зехтина; разбийте, докато сместа стане еднородна. Подправете със сол и обилно количество черен пипер. Добавете лещата и киноата, стръковете наситнена целина, зелето, листа от целина и мента и разбъркайте, за да овкусите добре. Добавете сиренето и разбъркайте отново. Овкусете и подправете с още сол и черен пипер, ако е необходимо. Консумирайте веднага или охладете в хладилник за по-късно.
Сьомга на тиган с гарнитура от зеле и грейпфрут
Необходими продукти:
Смесете сока от грейпфрут и нарязания шалот в малка купа. Направете разрези в кожата на сьомгата и подправете със сол и черен пипер. Загрейте 1 с. л. зехтин в голям незалепващ тиган на средно висока температура. Поставете сьомгата с кожата надолу в тигана. Гответе, докато кожата покафенее и стане хрупкава, за около 5 минути. Обърнете филетата, намалете топлината до средна и гответе, докато рибата стане непрозрачна в центъра на всяко филе, още около 4 минути. В голяма купа разбийте заедно сместа от сока от грейпфрут и шалот, киселото мляко и останалата 1 с. л. зехтин. Добавете парченцата грейпфрут, авокадото и зелето и разбъркайте внимателно, за да се смесят; подправете със сол и черен пипер. Добавете кориандър и сервирайте заедно със сьомгата.
Да ви е сладко!