Защо кората на портокалите и мандарините е полезна

И защо не трябва да я изхвърляте

10.03.2024г. / 06 00ч.
Илияна Николова
Защо кората на портокалите и мандарините е полезна

Цитрусовите плодове са едни от най-здравословните и това е известно на всички. Те са богат източник на витамин С, антиоксиданти и минерали, заради които имат славата на суперхрана. Сред най-популярните и най-често консумирани от цитрусите са портокалите и мандарините. 

Как ядете портокали и мандарини? Със сигурност обелвате кората им, както правят повечето хора. 

Ще се изненадате, ако разберете, че всъщност в кората на портокалите и мандарините се съдържат още повече хранителни вещества от самата им сърцевина. По тази причина кората не трябва да се изхвърля. 

Ако ви се струва, че това е абсурдно и неуместно, защото корите на портокалите и мандарините са прекалено твърди, можете да ги настържете на ситно и да ги включите в различни сосове, печива, кексове, шейкове и смутита – изобщо вариантите са много. 

А за да ви убедим в това защо е добре да помислите да включите кората на портокалите и мандарините в храненето си, вижте защо са толкова полезни. 

Стимулират имунитета 

Кората на портокалите и мандарините е изключително наситена с витамин С, повече от самата им сърцевина. Затова и е добре да се включват в менюто редовно. Имунната система се нуждае от изобилие от витамин С, за да функционира правилно. Именно чрез включването на цитрусовите кори в храненето значително ще допълните приема на витамин С. 

Контрол на холестерола 

Цитрусовите кори спомагат за намаляването на лошия холестерол и балансирането на добрия. Това се дължи на антиоксидантите и множеството фибри, които се съдържат в тях. 

Контрол на кръвното налягане 

Отново благодарение на богатото наличие на антиоксиданти сърдечносъдовата система подобрява своите функции, а заедно с това и кръвното налягане се балансира и поддържа в нормални граници. Флавоноидите са от голямо значение за тези процеси, а те се съдържат в завидни количества в кората на портокалите и мандарините. 

Свързани статии

Потискат възпаленията 

Антиоксидантите имат едно много важно свойство и то е да се борят с възпаленията, причинени от свободните радикали. Редовната консумация на портокалови и мандаринови корички ще допринесе за намаляване на общото възпаление в тъканите и клетките, което от своя страна понижава риска от хронични и дегенеративни заболявания. 

Потискат алергиите 

Портокаловите и мандариновите кори съдържат вещества, които потискат хистамините, отделяни вследствие на алергени, предизвикващи раздразнения. Ако страдате от някаква алергия, свързана с полени, треви, храни, портокаловите и мандариновите корички могат да ви помогнат да се справите по-лесно с оплакванията. 

Стимулират отслабването и храносмилането 

Благодарение на факта, че цитрусовите кори са бедни на калории и същевременно богати на фибри, те стимулират метаболизма, храносмилането и отслабването. Ако се опитвате да контролирате теглото си и да намалите подуването и газовете, портокаловите и мандариновите корички са вашият ключ към успеха. 

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
Добре ( преди 8 месеца )
А как да почистим и извлечем от кората химикалите, които ги запазват при транспортиране. Това не са ябълки и круши, които можеш да набереш от градината, те също са пръскани но поне се отмива на чешмата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар