Цитрусовите плодове са едни от най-здравословните и това е известно на всички. Те са богат източник на витамин С, антиоксиданти и минерали, заради които имат славата на суперхрана. Сред най-популярните и най-често консумирани от цитрусите са портокалите и мандарините.
Как ядете портокали и мандарини? Със сигурност обелвате кората им, както правят повечето хора.
Ще се изненадате, ако разберете, че всъщност в кората на портокалите и мандарините се съдържат още повече хранителни вещества от самата им сърцевина. По тази причина кората не трябва да се изхвърля.
Ако ви се струва, че това е абсурдно и неуместно, защото корите на портокалите и мандарините са прекалено твърди, можете да ги настържете на ситно и да ги включите в различни сосове, печива, кексове, шейкове и смутита – изобщо вариантите са много.
А за да ви убедим в това защо е добре да помислите да включите кората на портокалите и мандарините в храненето си, вижте защо са толкова полезни.
Стимулират имунитета
Кората на портокалите и мандарините е изключително наситена с витамин С, повече от самата им сърцевина. Затова и е добре да се включват в менюто редовно. Имунната система се нуждае от изобилие от витамин С, за да функционира правилно. Именно чрез включването на цитрусовите кори в храненето значително ще допълните приема на витамин С.
Контрол на холестерола
Цитрусовите кори спомагат за намаляването на лошия холестерол и балансирането на добрия. Това се дължи на антиоксидантите и множеството фибри, които се съдържат в тях.
Контрол на кръвното налягане
Отново благодарение на богатото наличие на антиоксиданти сърдечносъдовата система подобрява своите функции, а заедно с това и кръвното налягане се балансира и поддържа в нормални граници. Флавоноидите са от голямо значение за тези процеси, а те се съдържат в завидни количества в кората на портокалите и мандарините.
Потискат възпаленията
Антиоксидантите имат едно много важно свойство и то е да се борят с възпаленията, причинени от свободните радикали. Редовната консумация на портокалови и мандаринови корички ще допринесе за намаляване на общото възпаление в тъканите и клетките, което от своя страна понижава риска от хронични и дегенеративни заболявания.
Потискат алергиите
Портокаловите и мандариновите кори съдържат вещества, които потискат хистамините, отделяни вследствие на алергени, предизвикващи раздразнения. Ако страдате от някаква алергия, свързана с полени, треви, храни, портокаловите и мандариновите корички могат да ви помогнат да се справите по-лесно с оплакванията.
Стимулират отслабването и храносмилането
Благодарение на факта, че цитрусовите кори са бедни на калории и същевременно богати на фибри, те стимулират метаболизма, храносмилането и отслабването. Ако се опитвате да контролирате теглото си и да намалите подуването и газовете, портокаловите и мандариновите корички са вашият ключ към успеха.