Снимка: iStock
От доста време се знае, че захарта е може би една от най-вредните хранителни добавки. Ще я наречем така, тъй като рафинираната и добавена захар се различава значително от тази, която се съдържа естествено в продукти като плодове, мляко, някои зеленчуци и др. Ако искате да подобрите не само здравето, но и начина, по който изглеждате, в следващите редове ще ви дадем няколко идеи с какво да замените бялата захар. Ето ги и тях:
Еритритол
Еритритолът е захарен алкохол, който има подобна структура на захарта, но се усвоява само частично от тялото. Обикновено се създава чрез ферментация на глюкоза от пшенично или царевично нишесте, като се получава фин бял прах или гранули. Еритритолът не е напълно безкалоричен, съдържа 0,24 калории на грам (в сравнение с 4 калории на грам трапезна захар). Подобно на стевията, проучванията показват, че еритритолът няма влияние върху нивата на кръвната захар.
Еритритолът може да причини гадене, ако се консумира в големи дози (повече от 50 грама в една порция), но в противен случай се счита за безопасен за употреба. Интересното е, че е доказано, че еритритолът е по-ефективен в борбата срещу зъбната плака и кариеса от ксилитола и сорбитола.
Стевия
Растението Стевия произхожда от Южна Америка и се използва повече от 1500 години като естествен подсладител. Стевията не е хранителна, което означава, че съдържа нула калории, въглехидрати или други хранителни вещества, което е страхотна новина за всеки, който следва кетодиета. В зависимост от сорта стевия, активните съединения могат да бъдат 30-150 пъти по-сладки от захарта. Стевията се предлага в прахообразна, гранулирана и течна форма. Доказано е, че сама по себе си стевията няма ефект върху реакцията на кръвната захар и дори може да понижи кръвната захар, което я прави популярен избор за хора с диабет и хора, които следват диета с ниско съдържание на въглехидрати.
Плодове Монк
Друг благоприятен за кетогенно хранене подсладител е монашеският плод, известен също като Луо Хан Гуо. Той е около 100 до 250 пъти по-сладък от захарта, но не съдържа калории или въглехидрати. Плодовете монк идват от растение, което е родом от Китай. Подобно на стевията, монашеският плод може да ви помогне да намалите количеството на въглехидратите, които консумирате. Можете да използвате монашески плодове в дресинги за салати или други рецепти, в които се изисква използването на захар.
Екстрактът от монашески плодове може също да подслажда напитки или да се превърне в основен подсладител за печива. Това е така, защото плодовете на монаха се считат за устойчиви на топлина.
Ксилитол
Ксилитолът е друг вид захарен алкохол, често срещан в продукти като дъвки без захар, ментови и други бонбони. Ксилитолът е сладък като захар, но съдържа само 3 калории на грам и 4 грама въглехидрати на чаена лъжичка (4 г). И все пак, подобно на други захарни алкохоли, въглехидратите в ксилитола не се считат за нетни въглехидрати, тъй като те не повишават нивата на кръвната захар или инсулина до степента, в която захарта го прави. Ксилитолът може лесно да се добави към чай, кафе, шейкове или смутита за допълнителен вкус. Тъй като ксилитолът е сладък като обикновената захар, можете да го замените със захар в съотношение 1:1.
Сукралоза
Сукралозата е изкуствен подсладител, който не се метаболизира, което означава, че преминава през тялото ви несмлян и по този начин не осигурява калории или въглехидрати. За разлика от други видове подсладители, сукралозата може да не е подходящ заместител на захарта в рецепти, които изискват печене. Някои проучвания са установили, че сукралозата може да произведе вредни съединения, когато е изложена на високи температури. Вместо това използвайте сукралоза за подслаждане на напитки или храни като овесени ядки и кисело мляко.