Снимка: istock
Обичате ли да консумирате боб и бобови култури? А случайно да сте опитвали боб мунг? Неговите бобчета са малки и маслиненозелени на цвят. Тази култура се отглежда предимно в Камбоджа, Индия, Тайланд, Филипините и други. Боб мунг е чудесен за отглеждане на кълнове, които можем да добавим към салати, ястия, смути.
Боб мунг присъства в кухнята на редица азиатски държави. За разлика от познатия ни фасул, мунг се вари за много по-кратко време, като е подходяща добавка към различни вкусни ястия. Но консумацията му е и много полезна за здравето, като може да бъде закупен от специализираните магазини за здравословни храни, биомагазините.
Богат е на антиоксиданти
Протеините и полифенолите в семената, кълновете и люспите на боб мунг показват потенциална антиоксидантна активност. Според изследвания те успешно елиминират свободните радикали. Според специалисти бобът мунг има най-висок антиоксидантен ефект при покълване. Кълновете от мунг са едни от най-предпочитаните за консумация.
Полезен е за здравето на сърцето
Още една причина да консумираме боб мунг е, че за него е известно, че протеините в покълналите бобчета помагат за контролиране на липидния метаболизъм. Кълновете на боб мунг и покълващите семена са много богати на такива протеини. Тези бобови растения намаляват общия холестерол и нивата на LDL холестерола.
Сварени и цели зърна мунг също показват подобни липидо-понижаващи ефекти. Те предотвратяват натрупването на липиди в черния дроб, сърцето и кръвоносните съдове, сочат изследвания. Антиоксидантният ефект на тази суперхрана блокира свободните радикали да действат върху натрупания холестерол в тези органи. Именно по този начин се грижи за здравето на сърцето, намалявайки риска от сърдечни заболявания.
За добро храносмилане и здрави черва
Консумацията на боб мунг ни осигурява добри количества неразтворими фибри, протеини и сложни въглехидрати. Тези хранителни вещества засилват растежа на полезните чревни бактерии. Също така, този вид боб причинява по-малко подуване и е по-лесен за смилане.
Може да помогне при контрола на диабета
Поради ниския си гликемичен индекс, бобът мунг е една от най-препоръчителните храни за хора с диабет и се счита за безопасен за хора с високи нива на кръвната захар. Мунг е съставен от сложни въглехидрати и фибри, които се усвояват по-дълго и също така осигуряват ситост. Това означава, че консумацията на тези безглутенови зърна няма да доведе до внезапни скокове в нивата на кръвната захар.
Западни клинични изпитвания са установили, че екстрактите от боб мунг повишават глюкозния толеранс и инсулиновата чувствителност. Те могат също така да предизвикат регенерация на клетки, произвеждащи инсулин (ß-клетки) в панкреаса.
Има антимикробен ефект
Полифенолите, извлечени от боб мунг, притежават както антибактериални, така и противогъбични действия, сочат западни изследвания. Протеините от семена на мунг елиминират различни гъби като Fusarium solani, Fusarium oxysporum, Coprinus comatus и Botrytis cinerea.
Установено е също, че някои бактериални щамове, включително Staphylococcus aureus и Helicobacter pylori, са чувствителни към тези протеини. Ензимите от боб мунг разграждат клетъчните стени на тези микроби и им пречат да се задържат в червата, далака и жизненоважни органи, смятат учени.
По материали от stylecraze.com