5 детоксикиращи съставки за кожата

За красива и здрава кожа

15.04.2024г. / 11 38ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Знаете ли какво е общото между куркумата и зеления чай? И за двете знаем, че са изключително богати на антиоксиданти и са много полезни за здравето ни. 
Но тези две суперхрани често влизат в състава на различни козметични грижи за кожата на лицето и тялото. Защо? Най-напред, защото допринасят за нейния детокс. Няма как кожата ни да е здрава и красива, ако не я детоксикираме. Хубавото е, че има ценни съставки, на които можем да се доверим.

Вижте още 5 от тях. 

Морска сол

Морската сол влиза в състава на редица грижи за нашата кожа, като ексфолианти, маски, кремове, вани. Смята се, че накисването във вана с морска сол или използването на продукти, съдържащи я, допринася за детоксикирането на кожата.

Морската сол е много богата на минерали, има овлажняващи ефекти и подобрява кожната бариера. Не на последно място, има вярване, че морската сол елиминира негативните енергии.

Свързани статии

Хлорофил 

За него е известно, че в грижата за кожата помага за усвояването на някои хранителни вещества като магнезий, калий и калций, като по този начин я прави по-здрава. Хлорофилът е известен и със своите детоксикиращи свойства, като също така има и противовъзпалително действие и помага при акне. Богат е на витамини A, C, E и K, които са едни от най-полезните за здравето и красотата ни.

Освен че детоксикира кожата, хлорофилът помага за справяне с признаци на увреждане от слънцето като фини линии и хиперпигментация, сочат западни изследвания. Козметични продукти, които може да намерите с него са кремове за лице, почистващи продукти, маски за лице и други.

Кафе

Няма как да говорим за детокс на кожата и да не споменем уникалното кафе. Кафето е богат източник на антиоксиданти. Известно е, че помага за детокса на кожата, нейното стягане.

Продуктите с кафе, екстракт от кафе или масло от кафе, като маски, кремове, ексфолианти, сапуни и други е известно, че помагат и за стягането на кожата, намаляване подпухването на очите, стимулират кръвообращението. Продуктите обогатени с кафе подобряват тена на кожата, правят я по-свежа, сияйна.

Свързани статии

Въглен

Още една детокс съставка с мощно действие е въгленът. Той извлича от кожата нечистотиите, допринасяйки за това тя да е по-чиста и свежа. Въгленът допринася и за балансирането на омазняването на кожата. Въгленът се влага в кремове, маски за лице, измиващи грижи, сапуни и други. Един от най-известните в грижа за кожата е хималайският въглен.

Хума 

Има разнообразни видове хума (глина). Като цяло хумата, която се среща естествено в природата, помага също на кожата да се детоксикира. Тя има антибактериални свойства и е чудесна грижа дори за кожи, склонни към акне. Хумата също така подпомага изравняването на тена на кожата, забавя поява на бръчки и т. н.

Хумата е подходяща за маски, предлагат се готови такива, както и шампоани за коса и душ гелове, обогатени с хума.

Свързани статии

 

Коментирай